Σε Εμπρησμό Αποδίδουν οι Αρχές την Πυρκαγιά στην Παράνομη Χωματερή που «Έπνιξε» σε Τοξικό Νέφος Περιοχή Νότια της Μαδρίτης

Σε Εμπρησμό Αποδίδουν οι Αρχές την Πυρκαγιά στην Παράνομη Χωματερή που «Έπνιξε» σε Τοξικό Νέφος Περιοχή Νότια της Μαδρίτης
energia.gr
Δευ, 16 Μαΐου 2016 - 08:32
Οι ισπανικές αρχές επέτρεψαν , το Σάββατο, να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της περιοχής κοντά στην παράνομη χωματερή έξω από την ισπανική πρωτεύουσα, στην οποία ξέσπασε πυρκαγιά την Παρασκευή. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς στη γιγαντιαία χωματερή ελαστικών αυτοκινήτων, σε μια περιοχή 50 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης. Οι αρχές κάνουν λόγο για εμπρησμό

Οι ισπανικές αρχές επέτρεψαν , το Σάββατο, να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της περιοχής κοντά στην παράνομη χωματερή έξω από την ισπανική πρωτεύουσα, στην οποία ξέσπασε πυρκαγιά την Παρασκευή. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς στη γιγαντιαία χωματερή ελαστικών αυτοκινήτων, σε μια περιοχή 50 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης. Οι αρχές κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Αν και η φωτιά δεν είχε πλήρως κατασβεσθεί, οι αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κατοίκων, καθώς, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, είχε περιοριστεί ο κίνδυνος από την έκλυση τοξικών αερίων. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η Κομισιόν επικοινώνησε με την ισπανική κυβέρνηση, σε ένα πρώτο βήμα της διαδικασίας που αφορά πιθανές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το τοξικό νέφος «έπνιξε» την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες από τη φωτιά που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η παράνομη χωματερή μεταχειρισμένων ελαστικών αυτοκινήτων, στην επαρχία του Τολέδο στις κοινότητες Σεσένια και Βαλδεμόρο, είναι η μεγαλύτερη της Ισπανίας. «Όλα δείχνουν ότι η καταστροφή αυτή προκλήθηκε από πρόθεση», δήλωσε δήμαρχος της Σεσένια Κάρλος Βελάσκεθ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, εξηγώντας ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες αποκλείουν το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφειλόταν σε ατύχημα.

Από τη φωτιά προκλήθηκε «τοξικό νέφος που μπορεί να επηρεάσει ένα μέρος του πληθυσμού της Σεσένια», μιας πόλης 20.000 κατοίκων, προειδοποίησαν σε μια ανακοίνωσή τους οι αρχές της επαρχίας Καστίλης-Λα Μάντσα. Η χωματερή βρίσκεται κοντά σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο, που συνδέει την πρωτεύουσα με την Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία. Οι αρχές της περιοχής κάλεσαν πρώτα τους κατοίκους να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα, αλλά αργότερα διέταξαν την απομάκρυνση των κατοίκων. Διατέθηκαν λεωφορεία για όσους δεν έχουν ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ενώ τα σχολεία στην περιοχή έκλεισαν.

Περίπου το 70% της χωματερής, έκτασης 14 γηπέδων ποδοσφαίρου, είχε ήδη απανθρακωθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τον Φρανθίσκο Μαρτίνεθ Αρόγιο, υπουργό Περιβάλλοντος της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Καστίλλης – Λα Μάντσα.

Τοπικοί αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν πόσο ακόμη θα διαρκέσει η πυρκαγιά, παρότι έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετείχαν τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.