Σε συμφωνία για τη χρήση του βυθού σε περιοχή στα ανοικτά της ανατολικής Σκωτίας προχώρησε η νορβηγική Statoil προκειμένου να κατασκευάσει το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο σε όλο τον κόσμο

Σε συμφωνία για τη χρήση του βυθού σε περιοχή στα ανοικτά της ανατολικής Σκωτίας προχώρησε η νορβηγική Statoil προκειμένου να κατασκευάσει το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο σε όλο τον κόσμο.

Το πλωτό αιολικό πρότζεκτ Hywind θα αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες των 6 MW που θα στηρίζονται σε σωλήνες από χάλυβα στο βυθό, περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη Peterhead, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της νορβηγικής εταιρίας ενέργειας σύμφωνα με το Bloomberg.

Το βρετανικό Crown Estate έδωσε την άδεια για την εκμίσθωση, μια κίνηση που επιτρέπει στην Statoil να ξεκινήσει την κατασκευή. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουναργότερα φέτος, ενώ οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν το 2017.

Οι παράκτιες ανεμογεννήτριες επιτρέπουν την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα βαθιά νερά, γεγονός πουθα ανοίξει τη βιομηχανίασε περιοχές όπως η Ιαπωνία και η χώρες της Μεσογείου. Η Statoil εγκατέστησε μια παράκτια ανεμογεννήτρια ανοικτά της Νορβηγίας το 2009 προκειμένου να διεξάγει δοκιμές. Ωστόσο το πρότζεκτ Hywind θα είναι το πρώτο που θα περιλαμβάνει μια σειρά πλωτών ανεμογεννητριών.