Περιορίζεται η Υπερπροσφορά: Στο Υψηλότερο Επίπεδο από το Νοέμβριο του 2015 οι Τιμές του Πετρελαίου

Περιορίζεται η Υπερπροσφορά: Στο Υψηλότερο Επίπεδο από το Νοέμβριο του 2015 οι Τιμές του Πετρελαίου
energia.gr
Δευ, 16 Μαΐου 2016 - 16:48
Κέρδη άνω του 2,5% σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου και σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή τις εκτιμήσεις ότι το Μάιο, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια, η παραγωγή αργού ήταν μικρότερη από τη ζήτηση
Κέρδη άνω του 2,5% σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου και σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή τις εκτιμήσεις ότι το Μάιο, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια, η παραγωγή αργού ήταν μικρότερη από τη ζήτηση.

Η τιμή του Μπρεντ ενισχύεται κατά 2,5% στα 49,05 δολάρια/βαρέλι και του αμερικανικού αργού (WTI) κατά 2,5% επίσης στα 47,44 δολάρια.

Οι διαταραχές στην ομαλή προμήθεια αργού στις αγορές είναι πολύ πιθανό ότι οδήγησαν την παγκόσμια παραγωγή αργού αυτό το μήνα κάτω από τα επίπεδα της κατανάλωσης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι πλέον έχουν αρχίσει να περιορίζονται σημαντικά τα αποθέματα, η μεγάλη αύξηση των οποίων συνέβαλε στην κατάρρευση των τιμών κατά 70% περίπου από τα μέσα του 2014 ως τις αρχές της φετινής χρονιάς.

Έτσι λοιπόν ακόμα και η Goldman Sachs, που μέχρι πριν λίγους μήνες προέβλεπε διολίσθηση των τιμών ως τα 20 δολάρια/βαρέλι, βλέπει πλέον ότι η αγορά έγινε ελλειμματική πολύ νωρίτερα απ' ότι εκτιμούσε. 

«Η αγορά πιθανώς γύρισε σε έλλειμμα τον Μάιο [...] με οδηγό τόσο την ζήτηση που παραμένει ισχυρή όσο επίσης την απότομη πτώση της παραγωγής» επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αγορά θα γυρίσει και πάλι σε πλεόνασμα στις αρχές του 2017, καθώς με τιμές κοντά στα 50 δολάρια/βαρέλι το δεύτερο φετινό εξάμηνο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην εξόρυξη και παραγωγή αργού θα ανακάμψει.

Την ίδια ώρα, στη Νιγηρία η παραγωγή έχει κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, λόγω αλλεπάλληλων σαμποτάζ, στις ΗΠΑ η παραγωγή διαμορφώνεται σε 8,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα ή 8,4% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2015 και στην Κίνα, τον Απρίλιο, μειώθηκε κατά 5,6% σε 4,04 εκατ. βαρέλια/ημέρα.