Στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2015 αναρριχήθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου, με καταλύτη την μείωση της προσφοράς το τελευταίο διάστημα λόγω μιας μακράς «αλυσίδας» διαταραχών σε όλο τον κόσμο αλλά και την αύξηση της ζήτησης από Ινδία (κυρίως) και Κίνα

Στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2015 αναρριχήθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου, με καταλύτη την μείωση της προσφοράς το τελευταίο διάστημα λόγω μιας μακράς «αλυσίδας» διαταραχών σε όλο τον κόσμο αλλά και την αύξηση της ζήτησης από Ινδία (κυρίως) και Κίνα.

Οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν την Goldman Sachs, μια από τις πλέον δραστήριες επενδυτικές τράπεζες στη διαπραγμάτευση εμπορευμάτων και επίμονη «αρκούδα» για τις τιμές του μαύρου χρυσού (αφού λίγους μήνες πριν «έβλεπε» πτώση των τιμών κάτω από τα 20 δολ./βαρέλι) να μετατραπεί σε ?συγκρατημένο, έστω- «ταύρο», πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών.

Σε χθεσινή έκθεσή της η Goldman εκτιμησε οτι το ισοζύγιο της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου που έγερνε προς την πλευρά της υπερπροσφοράς εδώ και δυο χρόνια (με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι τον Ιανουάριο από 100 δολ./βαρέλι τον Ιούνιο του 2014), κατέστη πρόσφατα ελλειμματικό, λόγω των διαταραχών της προσφοράς και της αυξημένης ζήτησης.

Ειδικά όσον αφορά τα προβλήματα της προσφοράς (από τις επιθέσεις ανταρτών στη Νιγηρία έως τις φωτιές στον Καναδά), εκτιμάται ότι έχουν μειώσει την παραγωγή μαύρου χρυσού τον Μάιο κατά 3,75 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξέλιξη που συνέβαλε τα μέγιστα στην αύξηση των τιμών στα επίπεδα των 50 δολ./βαρέλι σε σχέση με τα χαμηλά 13ετίας του Ιανουαρίου.

Αργά χθες το βράδυ, το πετρέλαιο μπρεντ διαπραγματευόταν στα 49,47 δολ./βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 47,85 δολ./βαρέλι, με ημερήσια κέρδη της τάξης του 3%. Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman προβλέπει τώρα ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 45 δολ./βαρέλι στο β’ τρίμηνο του έτους, ενώ τον Μάρτιο έκανε λόγο για 35 δολ./βαρέλι.

Για το δεύτερο μισό του 2016, ανέβασε τον πήχη στα 50 δολ./βαρέλι από 45 δολ./βαρέλι δυο μήνες πριν. Πιο επιφυλακτική, ωστόσο, εμφανίζεται για τις προοπτικές του πετρελαίου το 2017, καθώς εκτιμά ότι η υπερπροσφορά θα επιστρέψει λόγω της αύξησης της παραγωγής από τους «παίκτες» χαμηλού κόστους (Ιράν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία). Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman «βλέπει» τις τιμές στα 45 δολ./βαρέλι το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 17/05/2016)