Να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά των Βαλκανίων επιδιώκει η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR. Όπως δήλωσε πηγή της εταιρείας στο πρακτορείο Trend, η SOCAR αποφάσισε να εντείνει τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια, μέσω της θυγατρικής της, τη SOCAR Balkan, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με τις χώρες της χερσονήσου

Να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά των Βαλκανίων επιδιώκει η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

Όπως δήλωσε πηγή της εταιρείας στο πρακτορείο Trend, η SOCAR αποφάσισε να εντείνει τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια, μέσω της θυγατρικής της, τη SOCAR Balkan, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με τις χώρες της χερσονήσου.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, βαθύτατη ανησυχία της SOCAR αποτελεί η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των περιοχών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς όπως υποστηρίζει «οι χώρες αυτές δεν είναι μέλη της ΕΕ, με αποτέλεσμα η μη εξασφάλιση της δικής τους ενεργειακής αυτάρκειας να έχει επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Εξάλλου η πηγή υπενθύμισε ότι την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης, το 2011, ανάμεσα σε ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου που ουσιαστικά είχε ως προτεραιότητα την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Η πηγή προσθέτει ότι η ενεργοποίηση της SOCAR σε έργα της περιοχής αυτής δεν αποτελεί έκπληξη. «Η Κροατία και το Μαυροβούνιο κλήθηκαν στη δεύτερη Υπουργική Συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Σώματος για το Νότιο Διάδρομο που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού, τον Φεβρουάριο του 2016. Το τελικό έγγραφο αναφέρει ότι τα έργα που θα πραγματοποιηθούν θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων υποδομών φυσικού αερίου στις χώρες αυτές, ειδικά ο αγωγός Ionian Adriatic pipeline (IAP)».

Επί του παρόντος, η εταιρεία συνεργάζεται με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο και παρέχει βοήθεια στη βελτίωση των υποδομών αερίου τους, αναφέρει η πηγή στο Trend.