Σχέδια για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Spiegel
Σχέδια για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Spiegel.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί την τεχνολογική της υπεροχή στον πυρηνικό τομέα και οι χώρες-μέλη να ενισχύσουν την συνεργασία τους στα θέματα έρευνας, ανάπτυξης, χρηματοδότησης και κατασκευής καινοτόμων αντιδραστήρων.

Το έγγραφο αυτό θα συζητηθεί σήμερα από τον αρμόδιο επίτροπο για την Ενεργειακή Ένωση (Μάρος Σέφκοβιτς) και εν συνεχεία θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική πολιτική της ΕΕ στην πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με το Spiegel, η ΕΕ σχεδιάζει να προωθήσει κυρίως τους «μίνι» αντιδραστήρες (minireactors), με την ελπίδα ότι αυτή η τεχνολογία θα είναι σε χρήση το αργότερο ως το 2030. 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, το σχέδιο για την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας βασίζεται κυρίως στις επιδιώξεις της ΕΕ να περιοριστεί η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές, καθώς και να μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).