Επικαλούμενη τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου που έχει πλήξει τα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, η Moody’s υποβάθμισε μέσα στην εβδομάδα τη Σαουδική Αραβία, την πρώτη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου.
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ριάντ κατά μία βαθμίδα, στο Α1 από το Αa3, έρχεται σε μια στιγμή που το βασίλειο δρομολογεί την απεξάρτησή του από το πετρέλαιο και τη διαφοροποίηση της οικονομίας του δημιουργώντας κρατικό επενδυτικό ταμείο με αρχικά κεφάλαια 2 τρισ. δολάρια. Έχουν προηγηθεί η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και η συνεπακόλουθη επιδείνωση των οικονομικών του που έφερε το Ριάντ αντιμέτωπο με ένα ιλιγγιώδες δημοσιονομικό έλλειμμα.
Παράλληλα, όμως, η υποβάθμιση συμπίπτει και με την είδηση ότι το βασίλειο αποφάσισε να πληρώσει ορισμένους από τους εργολάβους του με υποσχετικές επιστολές. Το Ριάντ έχει καθυστερήσει πληρωμές προς εργολάβους και προμηθευτές του από το περασμένο έτος, προκειμένου να μην καταγραφεί στον προϋπολογισμό του δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο των 100 δισ. δολαρίων.
Έτσι για το 2015 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας διαμορφώθηκε στα 97,9 δισ. δολάρια.
Της υποβάθμισης προηγούνται, άλλωστε, κατά πολλούς μήνες οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για την ανάγκη να εξυγιάνει το βασίλειο τα οικονομικά του προτού βρεθεί με άδεια ταμεία.
Παράλληλα, η Moody’s υποβάθμισε το Μπαχρέιν και το Ομάν, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις αξιολογήσεις των επίσης πετρελαιοπαραγωγών Κουβέιτ και Κατάρ. Ειδικότερα, υποβάθμισε την οικονομία του Ομάν στο Baa1 από το επίπεδο του Α3 και του Μπαχρέιν στο Ba2 από το Ba1. Σε ό,τι αφορά το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Αμπού Ντάμπι, δεν αναθεώρησε τη βαθμολογία τους αλλά άλλαξε την προοπτική τους σε αρνητική.
Υπενθυμίζεται πως Σαουδική Αραβία, Ομάν και Μπαχρέιν παρουσίαζαν από τα τέλη του περασμένου έτους δημοσιονομικό κενό από 15% έως 25% του ΑΕΠ τους.
Σε ό,τι αφορά το Κουβέιτ, είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η χώρα του Κόλπου που 1,5 έτος μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου διατηρεί ακόμη γεμάτα ταμεία και μεγάλα περιθώρια δανεισμού.
(Πηγή: Καθημερινή)