Στην εκπόνηση σχεδίου εκμετάλλευσης για το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας προχωρεί η Energean Oil & Gas, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς με επίκεντρο τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου στη διάρκεια της τελευταίας διετίας

Στην εκπόνηση σχεδίου εκμετάλλευσης για το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας προχωρεί η Energean Oil & Gas, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς με επίκεντρο τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

 

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του σχεδίου, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον τεχνικό σύμβουλο της Energean Δρα. Κωνσταντίνο Νικολάου στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε στον Πύργο η Επαγγελματική - Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Νομαρχιακού Τμήματος Ηλείας (ΕΕΤΕΜ Ηλείας), προβλέπεται η πραγματοποίηση οριζόντιας γεώτρησης από τη στεριά, από θέση δίπλα από τον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου στην περιοχή του Κατακόλου.

 

Η γεώτρηση, η οποία σχεδιάζεται για το χειμώνα του 2017, αφού φτάσει σε βάθος περίπου 500 μέτρων στη συνέχεια, θα κατευθυνθεί πλάγια και θα εισέλθει στο διαπιστωμένο κοίτασμα σε βάθος 2.600μ και σε απόσταση 3,5 χλμ. από την ακτή, χωρίς να έλθει σε επαφή με τον βυθό και το θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόκειται για μέθοδο που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα η Energean, τόσο στο κοίτασμα Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας, όσο και στην περιοχή Magawish της Αιγύπτου, μόλις δύο χιλιόμετρα πίσω από το πολύ γνωστό τουριστικό θέρετρο El Gouna.

 

Το σχέδιο εκμετάλλευσης πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Energean έχει ως τώρα εκπονήσει και λάβει εγκρίσεις για τις πρώτες περιβαλλοντικές μελέτες βάσης, οι οποίες απεικονίζουν την κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής. Μετά δε από αίτηση και επιτόπου αυτοψίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας Ηλείας, εξασφάλισε και την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Παράλληλα με το σχέδιο, ξεκίνησε και εκπονείται η τελική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την οποία θα γνωμοδοτήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Πύργου και οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς.

 

Από την πλήρη ανάπτυξη του κοιτάσματος, εκτιμάται ότι θα προκύψουν 60 έως 70 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προέλθουν κυρίως από το τοπικό δυναμικό. Με άξονα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα απασχοληθεί έμμεσα τριπλάσιος αριθμός πολιτών, όπως συμβαίνει διεθνώς και έχει αποδειχθεί στην περίπτωση τις εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Πρίνου στην περιοχή της Καβάλας. Η πλήρης ανάπτυξης του κοιτάσματος συνεπάγεται επένδυση της τάξης των 60 - 65 εκατ. ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι την ημερίδα της ΕΕΤΕΜ τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος Λεωνίδας Αριστειδόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, οι επικεφαλής των ΕΕΤΕΜ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, μηχανικοί και πλήθος πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν σε αναλυτικό διάλογο για το έργο με τους εκπροσώπους της εταιρείας.