Morgan Stanley: Στο Χαμηλότερο Επίπεδο Από το 1952 οι Ανακαλύψεις Νέων Κοιτασμάτων Πετρελαίου

Morgan Stanley: Στο Χαμηλότερο Επίπεδο Από το 1952 οι Ανακαλύψεις Νέων Κοιτασμάτων Πετρελαίου
energia.gr
Τετ, 25 Μαΐου 2016 - 08:32
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1952 έπεσαν οι ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων πετρελαίου την χρονιά που μας πέρασε. Αυτό δείχνει έκθεση που δημοσίευσε προχθές, Δευτέρα, η Morgan Stanley, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην περικοπή ερευνητικών επενδύσεων λόγω της ραγδαίας πτώσης στις πετρελαϊκές τιμές

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1952 έπεσαν οι ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων πετρελαίου την χρονιά που μας πέρασε. Αυτό δείχνει έκθεση που δημοσίευσε προχθές, Δευτέρα, η Morgan Stanley, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην περικοπή ερευνητικών επενδύσεων λόγω της ραγδαίας πτώσης στις πετρελαϊκές τιμές.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Αμερικάνικη τράπεζα αναφέρει, επικαλούμενη στοιχεία της συμβουλευτικής Rystad Energy, ότι ανακαλύφθηκαν το 2015 2.8 δις βαρέλια πετρελαίου εκτός της επικράτειας των ΗΠΑ. Ακόμη όμως και αν συνυπολογιστούν και τα κοιτάσματα πετρελαίου σχιστών (shale oil) που ανευρέθησαν στις ηπειρωτικές περιοχές των ΗΠΑ, οι νέες ανακαλύψεις φτάνουν τα 12.1 δις βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα που παραμένει η χαμηλότερη από το 1952. Να σημειωθεί ότι εκείνη τη χρονιά η βιομηχανία πετρελαίου βρισκόταν μόλις στο 1/7 του σημερινού της μεγέθους.

Όπως τονίζει η Morgan Stanley, μεγάλες πετρελαίου, όπως η Exxon Mobil και η Shell, περιόρισαν δραστικά τους ερευνητικούς τους προϋπολογισμούς κατά την τελευταία διετία της ραγδαίας πτώσης των τιμών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση οι σχετικές δαπάνες μειώθηκαν από 168 δις δολάρια το 2014 σε 95 δις δολάρια το 2015.

Οι ανακαλύψεις νέων πετρελαϊκών πεδίων είναι ζωτικής σημασίας για την αντικατάσταση αποθεμάτων, την ικανοποίηση της ζήτησης, αλλά και την αντιστάθμιση πεδίων που εξαντλούνται. Ωστόσο, αν και στις αρχές της δεκαετίας είχε σημειωθεί αξιοσημείωτη αύξηση στις επενδυτικές δαπάνες, λίγες υπήρξαν οι μεγάλες ανακαλύψεις ειδικότερα στον κλάδο των υδρογονανθράκων, όπως το πεδίο πετρελαίου Johan Sverdrup της Statoil στα ανοικτά της Νορβηγίας ή το πεδίο αερίου Zohr της ιταλικής Εni στα ανοικτά των μεσογειακών ακτών της Αιγύπτου. Μάλιστα, ο πρόσφατος περιορισμός επενδύσεων στον τομέα αυτό έχει προκαλέσει μια σειρά από πολύ σημαντικές εξελίξεις. Από τις πλέον πρόσφατες είναι και η αιφνιδιαστική προαναγγελία, τη βδομάδα που μας περασε, της αποχώρησης του επικεφαλής του τομέα ερευνών της BP, Richard Herbert, τον Ιούνιο,  και η στροφή της βρετανικής πετρελαϊκής στην εξάπλωση υπαρχόντων πεδίων από την προσπάθεια για ανακάλυψη νέων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι ανακαλύψεις νέων πεδίων πετρελαίου, ενώ και η αύξηση της παραγωγής του Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων προμηνύουν ότι η επίδραση της χαμηλής ερευνητικής δραστηριότητας δεν θα έχει βραχυπρόθεσμα μεγάλο αντίκτυπο.

Αλλά, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ακόμη και κάτω από τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου, βάσει των οποίων η κατανάλωση θα μειωθεί στα 86 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2030, μόνο τα δύο τρίτα περίπου της ζήτησης μπορούν να ικανοποιηθούν από τα πεδία που σήμερα παράγουν ή όσα είναι ακόμη υπό ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις τα επόμενα 25 χρόνια για να καταστεί εφικτή η σχετική παραγωγική δυναμικότητα. «Η υποψία μας είναι ότι θα είναι μεγαλύτερες από τις σημερινές δαπάνες των εταιρειών, ακόμη και σε σχέση με το σενάριο του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, βάσει του οποίου η ζήτηση προβλέπεται να είναι φθίνουσα», τονίζεται στην έκθεση.

«Η απόδοση των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα έχει ξεκάθαρα μειωθεί τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει η Morgan Stanley, ενώ προσθέτει, ότι, επιπλέον, οι πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν σενάρια για τη ζήτηση πετρελαίου τα οποία θα προϋποθέτουν ότι στο μέλλον μπορεί να μην υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες έρευνες.