Βρετανία: Το North Yorkshire η Πρώτη Περιοχή Όπου θα Γίνει Εξόρυξη Πετρελαίου με Fracking - Πλήθος Αντιδράσεων Ενάντια στην Απόφαση

Βρετανία: Το North Yorkshire η Πρώτη Περιοχή Όπου θα Γίνει Εξόρυξη Πετρελαίου με  Fracking - Πλήθος Αντιδράσεων Ενάντια στην Απόφαση
energia.gr
Τετ, 25 Μαΐου 2016 - 12:16
Το North Yorkshire είναι η πρώτη περιφέρεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα πραγματοποιηθεί εξόρυξη πετρελαίου με την αμφιλεγόμενη, όσον αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, μέθοδο του fracking ή υδραυλικής ρωγμάτωσης. Πρόκειται για μία εξέλιξη-σταθμό για την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας

Το North Yorkshire είναι η πρώτη περιφέρεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα πραγματοποιηθεί εξόρυξη πετρελαίου με την αμφιλεγόμενη, όσον αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, μέθοδο του fracking ή υδραυλικής ρωγμάτωσης. Πρόκειται για μία εξέλιξη-σταθμό για την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Η χρήση της τεχνικής του fracking για έρευνες υδρογονανθράκων έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς περιλαμβάνει τη χρήση χημικών και μεγάλων ποσοτήτων νερού, με κίνδυνο τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Το τοπικό συμβούλιο του Misperton, στο North Yorkshire, στο οποίο την πλειοψηφία κατέχει το Συντηρητικό Κόμμα, υπήρξε το πρώτο που ενέκρινε τη χρήση της μεθόδου. Η σχετική απόφαση ελήφθη με ψήφους επτά υπέρ και τέσσερεις κατά, ενώ η συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου ήταν επεισοδιακή με διαδηλωτές να εκφράζουν την αποδοκιμασία τους έξω από το χώρο της συνεδρίασης. Το πηγάδι στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί μέθοδος απέχει μόλις 750 μέτρα από τις πλησιέστερες κατοικημένες περιοχές, καθώς η Ευρώπη είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένη από τη Βόρειο Αμερική, όπου πρωτοεφαρμόστηκε το fracking.

Αν και το fracking θεωρείται από κάποιους ως μία ουσιαστική επένδυση για το μέλλον της χερσαίας εξόρυξης πετρελαίου στη Βρετανία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τη μέθοδο με την μόλυνση των υδάτων, αλλά και την εκδήλωση σεισμών. Πραγματικά, η πρώτη εφαρμογή της μεθόδου στον Ηνωμένο Βασίλειο, το 2011, στο Lancashire, προκάλεσε μικρές σεισμικές δονήσεις στις ακτές του Fylde, όπως έδειξαν ανεξάρτητες έρευνες. Επιπλέον, η χρήση του συνοδεύεται συνήθως από μεγάλη αύξηση στην κυκλοφορία και στην ηχορύπανση, που συχνά γίνεται ανυπόφορη κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που τονίζουν πως το fracking παραμένει μία μέθοδος εντάσεως εργασίας, που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις στη βιομηχανία, τέτοιες που άλλοι κλάδοι δύσκολα μπορούν.

Ωστόσο, η τοπική κοινότητα δεν είδε θετικά την επένδυση, μολονότι η συμφωνία προβλέπει ενοίκιο 130 χιλ. στερλίνες ανά πηγάδι συν 1% επί των κερδών.

Παράλληλα, το τοπικό συμβούλιο, που, όπως προαναφέρθηκε κυριαρχείται από το Συντηρητικό Κόμμα, που σήμερα κυβερνά τη χώρα και που στηρίζει ανοικτά τη χρήση του fracking, θέλοντας να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοπόρο στον τομέα αυτό τη στιγμή που σε όλη την ΕΕ η χρήση της μεθόδου συναντά πλήθος ρυθμιστικά εμπόδια.

Σύμφωνα, ωστόσο, με μία έρευνα, η εταιρεία Third Energy που λειτουργεί το πρότζεκτ στο North Yorkshire είχε μόλις 36 θετικές αναφορές κατοίκων ανάμεσα στους 4.800 κατοίκους που συμβουλεύτηκε. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι ακραίες, επιθετικές, ακόμη και προσβλητικές αντιδράσεις εκ μέρους των κατοίκων, ενώ κάποιοι προετοιμάζονται για ακόμη πιο ενεργό δράση. Παράλληλα, δε λείπει και η αντίδραση περιβαλλοντικών ΜΚΟ, όπως των "Φίλων της Γης" και της Greenpeace.

Πολλοί είναι οι κάτοικοι που εκφράζουν φόβους για την υγεία του πληθυσμού της περιοχής, καθώς και για την αξία των ιδιοκτησιών τους. Οι τοπικοί επιχειρηματίες εκφράζου ανησυχίες πως μεγάλες βιομηχανικές μονάδες θα εγκαταλείψουν την περιοχή, με συνέπεια την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας. Στην περιοχή υπάρχει εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών και μοτοσυκλετών με πελάτες όπως η Boeing, η Bentley και η Saab. Επίσης, υπάρχουν φόβοι για αλλοίωση του τοπίου και υποβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής.

Η εταιρεία που πήρε την άδεια, η βρετανική Third Energy, θα κάνει εξόρυξη σε ένα υπάρχον πηγάδι, το KM8, το οποίο εξορύχθηκε το 2013 και το οποίο έχει βάθος δύο μίλια. Μετά από μία διετία, περίπου, κατάρρευσης των τιμών του αργού, η πρόσφατη ελαφρά ανάκαμψη οδηγεί πολλές εταιρείες, ιδίως ενεργειακής έντασης, να στραφούν πάλι στο "μη συμβατικό πετρέλαιο", τη στιγμή, που, κυρίως στις ΗΠΑ, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν κλείσει καθώς τα έσοδά τους δεν αντισταθμίζουν το κόστος. Τουλάχιστον, η βρετανική, Third Energy προβάλλει το επιχείρημα ότι είναι μία "ντόπια επιχείρηση" που δεσμεύεται να κάνει την επένδυση να ωφελήσει το North Yorkshire. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι διαδηλωτές και η τοπική κοινωνία της περιοχής εκφράζει φόβους πως την πρώτη αυτή αδειοδότηση θα ακολουθήσουν πολλές άλλες για εκατοντάδες νέα πηγάδια ...