Στο 40% εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) ότι θα αυξηθεί το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 22% περίπου σήμερα. Η πραγματική πρόκληση για τις ΑΠΕ είναι να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς έναντι του πετρελαίου στους τομείς της θέρμανσης, της ψύξης και των μεταφορών, επισήμανε

Στο 40% εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) ότι θα αυξηθεί το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 22% περίπου σήμερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα ευνοηθεί από τα χαμηλότερα κόστη στην τεχνολογία, όπως υπογράμμισε ο Adnan Amin. «Προεξοφλούμε ότι με το χαμηλότερο κόστος της τεχνολογίας, ως το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στο παγκόσμιο μείγμα παραγωγής Η/Ε θα ανέλθει στο 40% περίπου, αύξηση η οποία είναι πολύ σημαντική», σημείωσε. Σήμερα, το αντίστοιχο μέγεθος είναι στο 22%. 

Η πραγματική πρόκληση για τις ΑΠΕ είναι να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς έναντι του πετρελαίου στους τομείς της θέρμανσης, της ψύξης και των μεταφορών, επισήμανε. «Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το πετρέλαιο παίζει έναν πολύ μικρό ρόλο παγκοσμίως», της τάξεως του 5%, ανέφερε. 

Η μόνη σημαντική αρνητική επίδραση από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου παρατηρείται στα βιοκαύσιμα, σύμφωνα με τον IRENA. «Υπάρχει πολύ δυναμική κοιτώντας στην ηλεκτροκίνηση με ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ, αλλά βλέπουμε μία πραγματικά αρνητική επίδραση στις επενδύσεις στα βιοκαύσιμα», είπε ο γενικός διευθυντής του IRENA.