Το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για τα δικαιώματα ανάπτυξης κοιτασμάτων πετρελαίου, αρχής γενομένης από τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Mehdi Hosseini, προέδρου της επιτροπής αξιολόγησης συμβάσεων πετρελαίου, στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg

Το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για τα δικαιώματα ανάπτυξης κοιτασμάτων πετρελαίου, αρχής γενομένης από τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Mehdi Hosseini, προέδρου της επιτροπής αξιολόγησης συμβάσεων πετρελαίου, στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα, δήλωσε ο Hosseini, καθώς το Ιράν απαιτεί περίπου 185 δις δολάρια σε επενδύσεις ώστε να αναδιοργανώσει τους τομείς upstream και downstream σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι το 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Shana, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου υπεύθυνο για εμπορικές και διεθνείς υποθέσεις κ. Amir- Hossein Zamaninia.

Τον Νοέμβριο, το Ιράν δημοσιοποίησε τα περίπου 70 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα προσφερθούν στο πλαίσιο διαγωνισμών. Έκτοτε, οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου (IOCs) αναμένουν λεπτομέρειες σχετικά με τις επενδυτικές συμβάσεις και τους κανόνες υποβολής προσφορών. Διάφορα προγραμματισμένα συνέδρια ενημέρωσης για το θέμα από το 2014 δεν έχουν αποδώσει καρπούς λόγω του καθεστώτος των κυρώσεων.

Σύμφωνα με μια έκθεση της JBC Energy GmbH που επικαλέστηκε το Bloomberg την 1η Ιουνίου, η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν αυξήθηκε σε 3,38 εκατ. βαρέλια ημερησίως το Μάιο από 3,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος του 2011, αμέσως πριν από την επιβολή ων δυτικών κυρώσεων, η παραγωγή του Ιράν ανήλθε περίπου σε 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Το Ιράν είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, μετά τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.