Το θέμα της τιμής του ρωσικού αερίου που πωλείται στην Ουκρανία εξαρτάται από τις προτάσεις του Κιέβου, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, εχθές, Κυριακή

Το θέμα της τιμής του ρωσικού αερίου που πωλείται στην Ουκρανία εξαρτάται από τις προτάσεις του Κιέβου, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, εχθές, Κυριακή.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το τι προτάσεις θα έχουν οι Ουκρανοί συνομιλητές, μας, και στο θέμα αυτό, εξ όσων γνωρίζω, Naftogaz και Gazprom βρίσκονται τώρα σε επαφή», ανέφερε ο Νόβακ.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Παρασκευή, ο Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της ουκρανικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο, έγραψε στον λογαριασμό της εταιρείας στο twitter ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει να αγοράσει αέριο από την Gazprom στην τιμή των 177 δολ. ανά 1.000 κ.μ. αερίου και ότι θα προχωρήσει σε εισαγωγές ποσοτήτων μόνο από την Ευρώπη.

Η Naftogaz δεν είναι ικανοποιημένη με την τιμή που της προσφέρει η ρωσική πλευρά, τονίζει ο Βιτρένκο. «Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας δηλώνει ότι η Gazprom θα μας πουλήσει αέριο για το τρίτο τρίμηνο στα 177 δολ. [ανά 1.000 κ.μ. αερίου]. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή θα είναι, στην πραγματικότητα, 182-183 δολ. αν προσαρμοστεί κατά τη θερμική της αξία. Εκείνος πιστεύει ότι αυτή είναι κάτω από τα επίπεδα της τιμής που επικρατεί στην αγορά, αλλά εμείς δε συμφωνούμε», επισημαίνει.

«Τον Ιούλιο η τιμή στη γερμανική αγορά [στον κόμβο NCG], για παράδειγμα, ήταν κάτω από τα 173 δολ. [ανά 1.000 κ.μ. αερίου]», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη το στέλεχος της Naftogaz. «Για το λόγο αυτό δεν θα αγοράσουμε καθόλου αέριο από την Gazprom υπό αυτές τις συνθήκες. Θα αγοράσουμε όλο το αέριο που χρειάζεται από την ευρωπαϊκή αγορά», πρόσθεσε ο Βιτρένκο.

Η Gazprom έλαβε επιστολή της Naftogaz, με την οποία η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της ζητά να ξαναρχίσει η προμήθεια αερίου από τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα. Η τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ανήλθε στα 177 δολ. ανά 1000 bcm αερίου, και η οποία ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς και η οποία είναι ανεκτή χωρίς εκπτώσεις, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Νόβακ. Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας δεν ανέφερε το ύψος της τιμής για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά δήλωσε ότι θα υπολογιστεί χρησιμοποιώντας την φόρμουλα του συμβολαίου που ισχύει ως το τέλος του 2019.