Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να επιβάλλουν ισχυρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν το σχέδιό της για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα προμηθεύει τη Γερμανία, τόνισε ο Andriy Kobolyev, διευθύνων σύμβουλος της National JSC Naftogaz of Ukraine. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση τιμών πιέζοντας τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ενέργεια, τόνισε το στέλεχος

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να επιβάλλουν ισχυρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν το σχέδιό της για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα προμηθεύει τη Γερμανία, τόνισε ο Andriy Kobolyev, διευθύνων σύμβουλος της National JSC Naftogaz of Ukraine. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση τιμών πιέζοντας τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ενέργεια, τόνισε το στέλεχος.

Η Naftogaz, η κρατική εταιρία πετρελαίου και αερίου της Ουκρανίας, ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τις κυρώσεις για να σταματήσουν τις εργασίες κατασκευής του συστήματος δίδυμων αγωγών Nord Stream 2, από την Gazprom με έδρα τη Μόσχα.

Από την άλλη, το ευρωπαϊκό μπλοκ των 28 θα πρέπει να ερευνήσει το αν το πρότζεκτ -το οποίο θα συνδέσει τα αποθέματα αερίου της Ρωσίας με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής- παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία του εμπορικού μπλοκ που διέπει την αγορά ενέργειας, τόνισε ο Kobolyev σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

«Πιστεύουμε ότι το Nord Stream 2 θα πρέπει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις, ώστε να μην μπορέσουν να αντλήσουν χρηματοδότηση από κάποια διεθνή τράπεζα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος.

Η σχέση Ουκρανίας-Ρωσίας, και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας- είναι εξαιρετικά περίπλοκη κυρίως μετά την προσάρτηση της πρώτης από τη δεύτερη. Παρότι η Ουκρανία πιέζει στο θέμα του αγωγού της Βαλτικής, παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Gazprom για την πιθανότητα να προμηθεύεται καύσιμο από εκείνη από αργότερα φέτος.

Παράλληλα, οι μέτοχοι της Nord Stream 2, της εταιρίας που κατασκευάζει τον αγωγό, περιλαμβάνουν την ολλανδική Royal Dutch Shell και τη γαλλική Engie, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

«Η Nord Stream 2 συμμορφώνεται απόλυτα με το εθνικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», απάντησε ο Jens Mueller, εκπρόσωπος του πρότζεκτ.