Ο Nord Stream 2 αποτελεί ένα καθαρά εμπορικό πρότζεκτ, με το οποίο δεν έχουν τίποτα να κάνουν οι ρωσικές αρχές, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χθες, Παρασκευή, σε συνάντησή του με τους διευθύνοντες συμβούλους των κορυφαίων ειδησεογραφικών πρακτορείων του κόσμου. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το ρωσικό πρακτορείο TASS στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

Ο Nord Stream 2 αποτελεί ένα καθαρά εμπορικό πρότζεκτ, με το οποίο δεν έχουν τίποτα να κάνουν οι ρωσικές αρχές, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χθες, Παρασκευή, σε συνάντησή του με τους διευθύνοντες συμβούλους των κορυφαίων ειδησεογραφικών πρακτορείων του κόσμου. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το ρωσικό πρακτορείο TASS στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Είναι ένα εντελώς εμπορικό πρότζεκτ, η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμιξη σε αυτό», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ πρόσθεσε ότι οι εταίροι του Nord Stream 2 έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή του δεύτερου αγωγού ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του πρώτου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η πρωτοβουλία της κατασκευής του Nord Stream 2 είχε προέλθει από ένα διεθνές κονσόρτσιουμ. Το πρότζεκτ ενδιαφέρει όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο λόγος της κατασκευής του αγωγού είναι η διαρκής μείωση της παραγωγής αερίου στη Βόρεια Ευρώπη και, ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ζήτηση.

Όπως τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, αμφιβάλλει αν το αέριο σχιστών ( shale gas) με προέλευση τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει ανταγωνιστική πηγή που θα ικανοποιούσε τη ζήτηση, κι ο λόγος είναι η τεχνική πολυπλοκότητα και το υψηλό κόστος της παραγωγής, επεξεργασίας και μεταφοράς του προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα, τέλος, με τον ίδιο τον Πούτιν, ο South Stream δεν είχε ποτέ ιδωθεί ως εναλλακτική στον Nord Stream, καθώς το πρώτο πρότζεκτ είχε απλά στόχο τη διαφοροποίηση προμηθειών αερίου προς την Ευρώπη. Η Ρωσία, πρόσθεσε, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κατασκευή του South Stream λόγω της απαγόρευσης, εκ μέρους των αρχών της Βουλγαρίας, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει συνολικά και τελεσίδικα το πρότζεκτ.