Απέρριψε το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης το αίτημα της Λιθουανίας για αποζημίωση ύψους 6,1 δις ευρώ από τη Gazprom σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης το Υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας και ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός

Απέρριψε το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης το αίτημα της Λιθουανίας για αποζημίωση ύψους 6,1 δις ευρώ από τη Gazprom σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης το Υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας και ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός.

Η προσφυγή της Λιθουανίας είχε ξεκινήσει το 2012 και αφορούσε αιτιάσεις για υπερτιμολογήσεις των ποσοτήτων αερίου που αγόρασε η χώρα από την Gazprom ανάμεσα στο 2004 και το 2012.

Το δικαστήριο δε διέγνωσε καμία ευθύνη από πλευράς Gazprom και απέρριψε όλους του ισχυρισμούς της λιθουανικής πλευράς σχετικά με τους όρους προμήθειας του αερίου.

Πριν την κατασκευή τερματικού LNG, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2014, η Λιθουανία ήταν κατά 100 % εξαρτημένη από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Ωστόσο, τώρα αγοράζει LNG από τη Νορβηγία και στόχο έχει αυτές οι εισαγωγές να υποκαταστήσουν τις ποσότητες που τώρα προμηθεύεται μέσω αγωγών.

Η ακροαματική διαδικασία στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης είχε ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο του 2015.