Nα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες εφαρμογής της απόφασης για την αποχώρηση από την ΕΕ, «το συντομότερο δυνατό», κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. «Θα σταθούμε δυνατοί και θα υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ», τονίζουν
Nα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες εφαρμογής της απόφασης για την αποχώρηση από την ΕΕ, «το συντομότερο δυνατό», κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα σταθούμε δυνατοί και θα υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ».

Ειδικότερα, ο πρόεδρς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, χώρα που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, καθώς και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του τελευταίου. 

Συζήτησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, ο βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπόμαστε για την απόφαση αυτή αλλά τη σεβόμαστε.

Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά δίνουμε ενωμένοι την απάντησή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ που συνίστανται στην προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ένωση των 27 κρατών μελών θα συνεχίσει να υφίσταται. Η Ένωση αποτελεί το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μας μέλλοντος. Μας ενώνουν η ιστορία, η γεωγραφία και κοινά συμφέροντα και θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας πάνω σε αυτή τη βάση. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, να αυξήσουμε την ευημερία και να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για τους πολίτες μας. Τα θεσμικά όργανα θα διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους σε αυτή την προσπάθεια.

Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες εφαρμογής της εν λόγω απόφασης του βρετανικού λαού, το συντομότερο δυνατό, όσο οδυνηρή και αν είναι η διαδικασία αυτή. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα παρέτεινε χωρίς λόγο την αβεβαιότητα. Διαθέτουμε κανόνες για τη μεθοδική αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης. Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ταχέως διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τους όρους και προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που έχει κυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, το ενωσιακό δίκαιο εξακολουθεί να εφαρμόζεται πλήρως στο Ηνωμένο Βασίλειο έως ότου αυτό δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ.

Όπως συμφωνήθηκε, η «Νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα τεθεί πλέον σε ισχύ και παύει να υφίσταται. Δεν θα γίνει νέα διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε ότι θα εξακολουθήσει στο μέλλον να είναι στενός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του για τον σκοπό αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα αμφοτέρων των πλευρών και να είναι ισορροπημένη ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.»