Μπροστά στις αυξανόμενες εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, η νέα παγκόσμια στρατηγική που επινόησε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ενισχύει την «ήπια ισχύ» και προτρέπει την απόρριψη της ψευδαίσθησης ότι η διεθνής πολιτική μπορεί να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος

Μπροστά στις αυξανόμενες εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, η νέα παγκόσμια στρατηγική που επινόησε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ενισχύει την «ήπια ισχύ» και προτρέπει την απόρριψη της ψευδαίσθησης ότι η διεθνής πολιτική μπορεί να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της EurActiv.com.

«Δεν είναι ώρα για παγκόσμιους αστυνομικούς και μοναχικούς πολεμιστές», γράφει η Μογκερίνι σε μια στρατηγική που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη (29 Ιουνίου) στους ηγέτες της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση περηφανεύεται για την ήπια ισχύ της και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, γιατί είμαστε οι καλύτεροι στον τομέα αυτό».

«Η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας μας έχει να χειριστεί παγκόσμιες πιέσεις και τοπικές δυναμικές, έχει να αντιμετωπίσει υπερδυνάμεις, καθώς και όλο και πιο κατακερματισμένες ταυτότητες», είπε, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα επενδύσει σε περιφερειακό επίπεδο και σε συνεργασία μεταξύ και εντός των περιφερειών.

«Αναφορικά με τη συλλογική άμυνα, το ΝΑΤΟ παραμένει το πρωταρχικό πλαίσιο για τα περισσότερα κράτη-μέλη», είπε, προσθέτοντας, επομένως, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Η ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί ως μια κοινότητα ασφάλειας», είπε προσθέτοντας ότι η πολιτική άμυνας και οι δαπάνες παραμένουν εθνικά προνόμια. Αλλά δεδομένου ότι κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να το κάνει αυτό ατομικά, απαιτείται μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια, είπε.

Στον απόηχο του δημοψηφίσματος για την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κείμενο δεν θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, είπαν διπλωμάτες στη EurActiv. Το ίδιο το Brexit έχει συνέπειες για την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αλλά η αναβολή [της παρουσίασης της Παγκόσμιας Στρατηγικής] θα μπορούσε να ήταν το τέλος της», είπε ο διπλωμάτης.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στη EurActiv ότι η στρατηγική αντανακλά την προσωπική εκτίμηση της Μογκερίνι για τα παγκόσμια ζητήματα. «Αυτό δεν είναι ένα παραδοσιακό έγγραφο επικοινωνίας της Επιτροπής ή έγγραφο πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Είναι πραγματικά το όραμα της», είπε ο αξιωματούχος.

Πραγματισμός

Η στρατηγική στοχεύει να αποτελέσει ένα πολιτικό και πνευματικό πλαίσιο, μια αναφορά, στην οποία να «καρφωθούν» μελλοντικές ενέργειες, και πρέπει να αναγνωστεί σε επίπεδο ικανοτήτων και όχι σε γεωγραφικούς όρους, είπε στην EurActiv στενός συνεργάτης της Μογκερίνι.

«Παγκόσμια» δεν είναι μόνο με τη γεωγραφική έννοια, επισημαίνει στο κείμενο η Μογκερίνι, αλλά αναφέρεται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και μέσων που προωθεί η στρατηγική. «Η έκθεση επικεντρώνεται στις στρατιωτικές δυνατότητες όσο και στις ευκαιρίες απασχόλησης, σε κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ασχολείται με την οικοδόμηση της ειρήνης και την ανθεκτικότητα των κρατών και των κοινωνιών μέσα και γύρω από την Ευρώπη.

Υπάρχουν πέντε προτεραιότητες – ασφάλεια, κρατική και κοινωνική ανθεκτικότητα στην Ανατολήκαι και Νότια της ΕΕ, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε συγκρούσεις, έμφαση στο περιφερειακό επίπεδο και η παγκόσμια διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα.

Θα πρέπει να αναπτυχθούν «προσαρμοστικές» πολιτικές, αναφορικά με την αύξηση της ανθεκτικότητας στις γύρω περιοχές μας, τονίζει η στρατηγική.
Δείχνοντας τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, η Μογκερίνι σημειώνει ότι δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η ανθεκτικότητα των χωρών αυτών ως δεδομένη.

«Θα αναπτύξουμε κοινές και προσαρμοστικές προσεγγίσεις στη μετανάστευση, την ανάπτυξη, τη διπλωματία, την κινητικότητα, τη νόμιμη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων, την επανεισδοχή και την επιστροφή».

«Η Ρωσία απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ευρώπη»

Το έγγραφο προσδιορίζει τη Ρωσία ως βασική στρατηγική πρόκληση για την ΕΕ, καλώντας για μια ενωμένη προσέγγιση ως τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΕ έναντι της Μόσχας.

«Η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ευρώπη δεν είναι πλέον δεδομένες. Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία και η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, στην κορυφή των παρατεταμένων συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αμφισβήτησαν την ευρωπαϊκή εντολή ασφαλείας στον πυρήνα της», υποστηρίζει η στρατηγική, προτρέποντας την ΕΕ να σταθεί ενωμένη στην υποστήριξη του διεθνούς δικαίου, με παράλληλη ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ανατολικών γειτόνων της ΕΕ.