Από σήμερα 1η Ιουλίου ξεκινά η έκπτωση 15% για τους πελάτες της ΔΕΗ που αποτελεί την πρώτη εδώ και χρόνια μείωση τιμών για τη ΔΕΚΟ που ελέγχει το 90% της αγοράς λιανικής του ρεύματος.
Η μείωση αυτή ήρθε πρωτίστως ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται στο κρατικό μονοπώλιο από τις δυναμικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που με μεγαλύτερη ωριμότητα και εμπειρία, επαναδραστηριοποιούνται στην αγορά προμήθειας ρεύματος και προσβλέπουν στο μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς.
Αυτό το άνοιγμα της αγοράς άλλωστε αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο στην τελευταία συμφωνία καθώς οι δανειστές επικαλούμενοι την εμπειρία από άλλες προηγμένες αγορές, τονίζουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αλλά και τις χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές που φέρνει ο ανταγωνισμός .
Είναι λοιπόν μια σημαντική μέρα για την αγορά ηλεκτρισμού η σημερινή, με δεδομένο ότι το έστω και δειλό μέχρι στιγμής άνοιγμα της αγοράς έφερε τα πρώτα αποτελέσματα ακόμη και για τον δυσκίνητο –μέχρι πρόσφατα μονοπωλιακό– οργανισμό της ΔΕΗπου για πρώτη φορά καλείται να εργαστεί σε συνθήκες ανταγωνισμού.
Όμως δεν είναι μόνο οι χαμηλότερες τιμές ρεύματος που θα απολαμβάνουν από σήμερα, όχι μόνο οι πελάτες των ιδιωτικών εταιρειών αλλά και ο μεγάλος όγκος των καταναλωτών που βρίσκονται στη ΔΕΗ. Η χθεσινή συμφωνία μεταξύ της Protergia του ομίλου Μυτιληναίος με τις εταιρείες Cosmote και Γερμανός, για στρατηγική συνεργασία στη λιανική, δίνει ένα ακόμη στίγμα για το που κατευθύνεται η αγορά ηλεκτρισμού, τις συνέργειες και τις νέες υπηρεσίες που θα εισάγει το ανταγωνιστικό άνοιγμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προηγμένες αγορές του εξωτερικού, διατίθενται ανταγωνιστικά καταναλωτικά πακέτα για το σύνολο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, από το ρεύμα και το φυσικό αέριο, μέχρι το νερό, το τηλέφωνο και το internet. Βεβαίως η χθεσινή συμφωνία της Protergia με την Cosmote αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, έστω και εάν σε πρώτη φάση μέσω των καταστημάτων θα διατίθενται "ηλεκτρικά πακέτα" και ενδεχομένως σε δεύτερη φάση να δούμε "double play" προσφορές που θα περιλαμβάνουν τηλεπικοινωνιακές και ενεργειακές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές.
Σημειώνεται ότι σχεδόν όλοι οι ιδιώτες πάροχοι, εξετάζουν ανάλογες συνέργειες με εταιρείες που διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα λιανικής και οι οποίες θα μπορούσαν να συνδυαστούν με το κομμάτι της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών. Ακόμη ένας τομέας που μπορεί να εξελιχθεί σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η αγορά του φυσικού αερίου, η οποία μάλιστα θα ανοίξει σε δύο χρόνια και για τους οικιακούς παίκτες (σήμερα είναι ανοιχτή μόνο για τις βιομηχανίες που έχουν δυνατότητα να επιλέξουν προμηθευτή).
Η άλλη όψη του νομίσματος
Και ενώ στην αγορά συντελούνται τεκτονικές αλλαγές, με την είσοδο νέων παικτών και υπηρεσιών που μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στον τρόπο λειτουργίας και για την ίδια τη ΔΕΗ, η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού και της "ψευτομαγκιάς" ήρθε επίσης χθες να υπενθυμίσει ότι η μάχη με τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης θα είναι σκληρή και δύσκολη.
Διότι τα όσα συνέβησαν στο Φάληρο στη ΓΣ της ΔΕΗ στην οποία είχαν προσέλθει επενδυτές, θεσμικοί, εκπρόσωποι τραπεζών, αναλυτές και απλοί μέτοχοι, είναι πρωτοφανή: η διακοπή της συνέλευσης από άτομα τα οποία είχαν προσκληθεί ως παρατηρητές στη συνέλευση και το νέο συνδικαλιστικό "happening" από μια ηχηρή μειοψηφία λίγων ατόμων (όχι πάνω από 10), όταν μάλιστα παραχωρήθηκε πάνω από μιάμιση ώρα το βήμα της συνέλευσης στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, μόνο στην Ελλάδα και σε συνέλευση ελληνικής κρατικής εταιρείας θα μπορούσαν να συμβούν.
Κάποιες πηγές θεωρούσαν ότι τα επεισόδια θα μπορούσαν να είναι και υποκινούμενα από πλευρές που επιθυμούν να παραμείνει ως έχει το στάτους στην εταιρεία. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η ΔΕΗ σήμερα καλείται να μετασχηματιστεί είτε ως δημόσιος οργανισμός, είτε - εφόσον τελικά υπάρξουν ανατροπές και καθυστερήσεις στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές – ως ιδιωτικοποιημένη εταιρεία. "Κάποιοι ξεβολεύονται από τις εξελίξεις και αντιδρούν" ανέφερε χαρακτηριστικά στο Capital.gr πηγή κοντά στην κυβέρνηση, που τόνισε ότι θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
(Πηγή: capital.gr)