Νεκρός βρέθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, στο σπίτι του, στον Διόνυσο, ο 84χρονος επιχειρηματίας Κυριάκος Μαμιδάκης , ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας πετρελαιοειδών Jetoil. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας αυτοπυροβολήθηκε με πιστόλι που κατείχε νόμιμα και εντοπίστηκε από συγγενικό του πρόσωπο, ενώ για το τραγικό συμβάν διενεργείται προανάκριση

Νεκρός βρέθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, στο σπίτι του, στον Διόνυσο, ο 84χρονος επιχειρηματίας Κυριάκος Μαμιδάκης , ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας πετρελαιοειδών Jetoil.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας αυτοπυροβολήθηκε με πιστόλι που κατείχε νόμιμα και εντοπίστηκε από συγγενικό του πρόσωπο, ενώ για το τραγικό συμβάν διενεργείται προανάκριση.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, ο οποίος ήταν πρόεδρος των εταιρειών του Ομίλου Αφών Μαμιδάκη, γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη.

Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.

Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη Jetoil.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης διατέλεσε παράλληλα Πρόεδρος και άλλων εταιριών του Ομίλου, όπως η ΕΡΜΗΣ ΑΕ (τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) και η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΒΕΕ (εταιρία παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου και κρασιού).

Υπήρξε μέλος του ΣΕΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών στην Ελλάδα), το οποίου είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος.

Παράλληλα ήταν μέλος του ΣΕΒ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, μέλος του ΔΣ του Ελληνο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου αλλά και άλλων οργανισμών.

Η Jetoil έχει καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές βάσει του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η κατάθεση της αίτησης στο Πρωτοδικείο έγινε στις 9 Ιουνίου, ενώ η κύρια συζήτηση θα γίνει την 1η Νοεμβρίου.

Η εταιρεία, αναφερόμενη στους λόγους που την οδήγησαν στην κατάθεση της αίτησης, σημειώνει την ανάγκη προστασίας από τους πιστωτές της προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο εξυγίανσης. Αποδίδει τα προβλήματα και τη συσσώρευση συνολικών υποχρεώσεων ύψους 314,5 εκατ. ευρώ προς πιστωτές στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, που επηρέασε τη ζήτηση στον κλάδο πετρελαιοειδών, καθώς και στη δυστοκία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές της κυρίως μέσω της παροχής εγγυήσεων για την πραγματοποίηση εισαγωγών.

Τα αδιέξοδα προβλήματα της εταιρείας του κλάδου, που εξελίχθηκε μέσα στις δεκαετίες μετά την ίδρυσή της στην τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία της εγχώριας αγοράς, ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο περίπου. Με ένα δίκτυο 600 πρατηρίων, τις μεγαλύτερες, μετά τα διυλιστήρια, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ελλάδα και μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, κρατούσε μέχρι και προ ενός έτους την πέμπτη θέση της αγοράς. Παράλληλα, μέσω του δικτύου των πρατηρίων της εμπορεύεται λιπαντικά και γράσα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Μέσω θυγατρικών εταιρειών έχει προχωρήσει σε επενδύσεις και ανάπτυξη σε χώρες των Βαλκανίων, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Κόσοβο, η πΓΔΜ.

Καίριο πλήγμα δόθηκε με την επιβολή των capital controls, που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση σε εταιρείες που ήδη βρίσκονταν σε πίεση, όπως η Jet Oil, λόγω της μείωσης που επέφερε στην κατανάλωση καυσίμων η κρίση και η διαρκής αύξηση της φορολογίας.

Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jetοil ύψους 314,5 εκατ. ευρώ, τα 184 εκατ. είναι προς τις τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, 650.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, 920.000 ευρώ προς τους εργαζομένους, κ.ά.