Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ υποβάθμισε τα δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για παρατυπίες στην επικοινωνία του με τις ΗΠΑ την εποχή που η Βουλγαρία ακύρωσε το σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε. Ο Μλαντένοφ είναι σήμερα Ειδικός Συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ υποβάθμισε τα δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για παρατυπίες στην επικοινωνία του με τις ΗΠΑ την εποχή που η Βουλγαρία ακύρωσε το σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε. Ο Μλαντένοφ είναι σήμερα Ειδικός Συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό Πρακτορείο NOVINITE, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Wikileaks δημοσίευσε αρχείο μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα μήνυμα από τον αναπληρωτή της, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ο οποίος την ενημερώνει στις 28 Μαρτίου 2012, ότι η Βουλγαρία ανέστειλε το σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έλαβα μια κλήση πριν από λίγο από τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ ο οποίος μου είπε ότι η Βουλγαρία μόλις ανακοίνωσε την απόφασή της να ακυρώσει το πυρηνικό σχέδιο Μπελένε με τη Ρωσία. Αυτό ήταν ένα σημαντικό θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στη Σόφια». «Είπε ότι η Ρωσία είναι συνεργάσιμη. Η Βουλγαρία θα παραλάβει έναν αντιδραστήρα που έχει ολοκληρωθεί και θα τον μεταφέρει στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι. Η Westinghouse συζητά με τους Βούλγαρους την υλοποίηση ενός έργου στο Κοζλοντούι χρησιμοποιώντας τον ρωσικό αντιδραστήρα».

Ο σύμβουλος της Κλίντον, Τζέικ Σάλιβαν προωθεί το μήνυμα με το σχόλιο: «Αρκετά καλή δουλειά».

Ο Μλαντένοφ, απαντώντας μέσω του blog του, υποστήριξε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση είχε ήδη στείλει στους εταίρους της στην ΕΕ τις ίδιες πληροφορίες την ίδια ημέρα.

«Η Ρωσία ενημερώθηκε για την πρόθεση της Βουλγαρίας, ήδη από τις 26 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Πούτιν. Πληροφορίες σχετικά με τη συζήτηση είναι διαθέσιμες στα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου», αναφέρει ο Μλαντένοφ.

«Το να ενημερώνεις τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους καθώς και τους Ρώσους εταίρους σου για αποφάσεις στρατηγικής σημασίας αποτελεί συνήθη πρακτική», τονίζει ο Μλαντένοφ.