Το Διεθνές Ταμείο Στήριξης Παροπλισμού του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι ( KIDSF ) θα διαθέσει περισσότερα από 140 εκατομμύρια λέβα για την κατασκευή ενός χώρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας
Το Διεθνές Ταμείο Στήριξης Παροπλισμού του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι ( KIDSF ) θα διαθέσει περισσότερα από 140 εκατομμύρια λέβα για την κατασκευή ενός χώρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο BTA, η  συμφωνία που υπεγράφη για το πρώτο στάδιο των εργασιών θα υλοποιηθεί από γερμανοβουλγαρική κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η NUKEM Technologies και τέσσερις βουλγαρικές εταιρείες. Ο χώρος αποθήκευσης αναμένεται να λειτουργήσει το 2021. Τα χρήματα που παρέχονται από το KIDSF θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της πρώτης μονάδας της εγκατάστασης και την επίβλεψη του έργου.

Η εγκατάσταση θα παρέχει τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης αποθήκευσης των επεξεργασμένων ραδιενεργών αποβλήτων που έχουν καταστεί ασφαλή και θα φυλάσσονται σε περιέκτες από σκυρόδεμα. Η εγκατάσταση, τύπου μικρού βάθους από την επιφάνεια, θα έχει χωρητικότητα 138.200 κυβ. μέτρων.