Αν και η αγορά πετρελαίου εμφανίζει σημάδια εξισορρόπησης ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση, τα αποθέματα παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα, πράγμα που μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα των τιμών, όπως τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεση του, του μηνός Ιουνίου, για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα

Αν και η αγορά πετρελαίου εμφανίζει σημάδια εξισορρόπησης ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση, τα αποθέματα παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα, πράγμα που μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα των τιμών, όπως τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεση του, του μηνός Ιουνίου, για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, αγγίζοντας συνολικά τα 96 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς διακοπές στην παραγωγή διαφόρων χωρών μείωσαν την προμήθεια αργού από χώρες τόσο εντός όσο και εκτός OPEC το Μάιο. Η παγκόσμια παραγωγή κυμάνθηκε κατά 750 χιλ. βαρέλια χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα καθώς η αυξημένη παραγωγή του OPEC αντιστάθμισε μόνο εν μέρει τις μειώσεις από χώρες εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ΙΕΑ, η ισχυρή ζήτηση στην Ευρώπη συγκράτησε την αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτος στα περίπου 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ετήσιο επίπεδο, τάση που ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αναμένει, ωστόσο, μία μέτρια επιβράδυνση το 2017, καθώς η αύξηση αναμένεται να πέσει στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τις προμήθειες να ανέρχονται συνολικά σε 97,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι τιμές του αργού, μετά από μία ανάκαμψη, στις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο της οποίας έφτασαν μέχρι και τα 52 δολ. το βαρέλι, κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο, στα 45 με 50 δολ. το βαρέλι. Η αυξανόμενη αβεβαιότητα, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και η ενίσχυση του δολαρίου, έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο, αν και οι καθοδικές επιδράσεις μετριάστηκαν από περαιτέρω μείωση στην παραγωγή και τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Η παραγωγή αργού του OPEC σημείωσε αύξηση κατά 400 χιλ. βαρέλια την ημέρα, το Ιούνιο, αγγίζοντας υψηλό οκταετίας, καθώς συνολικά ανήλθε στα 33,21 εκατ. βαρέλια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής της Γκαμπόν, νέου μέλους του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών. Η Σαουδική Αραβία, εξάλλου, είδε την παραγωγή της να αγγίζει σχεδόν επίπεδα-ρεκόρ, ανερχόμενη στα 10,45 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ και η παραγωγή της Νιγηρίας ανέκαμψε μερικώς μετά από μια περίοδο συνεχών επιθέσεων από αντάρτικες ομάδες. Οι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΙΕΑ, διατήρησαν την παραγωγή τους σε ιστορικώς υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας το μερίδιό τους στην αγορά και ωθώντας τη συνολική παραγωγή του OPEC κατά 510 χιλ. βαρέλια ψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα.

Αναφορικά με τα εμπορικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ, αυτά αυξήθηκαν το Μάιο κατά 13,5 εκατ. βαρέλια, ενώ στο τέλος του μήνα ανέρχονταν στα επίπεδα – ρεκόρ των 3.074 εκατ. βαρελιών. Οι προκαταρκτικές πληροφορίες για το μήνα Ιούνιο δείχνουν ότι τα αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 0.9 εκατ. βαρέλια ενώ η αποθήκευση σε πλωτά μέσα συνέχισε να έχει αυξητική τάση, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

Η διυλιστική δραστηριότητα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Απρίλιο, χαμηλότερα κατά 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο, λόγω μεγάλων διακοπών στη διύλιση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι εξελίξεις αυτές μετριάζουν τις εκτιμήσεις για την διυλιστική παραγωγή του β΄ τριμήνου του 2016, η οποία αναμένεται συνολικά να ανέλθει σε 78,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία αποτελεί και την πρώτη σε μία τριετία. Τέλος, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι η διυλιστική παραγωγή το τρίτο τρίμηνο του 2016 θα είναι σταθερότερη και θα ανέλθει συνολικά στα 80,95 εκατ. βαρέλια ημερησίως.