Ρήγας: Η Ελλάδα Έχει Μία Σπάνια Ευκαιρία να Προσελκύσει Επενδύσεις στους Υδρογονάνθρακες

Ρήγας: Η Ελλάδα Έχει Μία Σπάνια Ευκαιρία να Προσελκύσει Επενδύσεις στους Υδρογονάνθρακες
energia.gr
Παρ, 15 Ιουλίου 2016 - 08:07
Μια σπάνια ευκαιρία έχει η Ελλάδα για να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις στην έρευνα για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τονίζει σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ» ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας με δραστηριότητα στην έρευνα και στην παραγωγή πετρελαίου
Μια σπάνια ευκαιρία έχει η Ελλάδα για να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις στην έρευνα για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τονίζει σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ» ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας με δραστηριότητα στην έρευνα και στην παραγωγή πετρελαίου. 

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει, είναι μια ασφαλής χώρα και, ταυτόχρονα, ανεξερεύνητη από τις πετρελαϊκές εταιρείες. Ακόμη και σε μια εποχή «ισχνών αγελάδων» για τα επενδυτικά προγράμματα διεθνώς, ο κ. Ρήγας πιστεύει ότι η χώρα μας θα μπορούσε να προσελκύσει τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία ξένων πετρελαϊκών εταιρειών, με δύο όρους: να ισχύσουν σταθεροί και διαφανείς κανόνες «παιχνιδιού» και να μπει «φρένο» στις παρεμβάσεις κατεστημένων συμφερόντων, που παρεμβαίνουν κατά το δοκούν για να εμποδίζουν ανεπιθύμητες δραστηριότητες νέων «παικτών». 

Το «αφεντικό» της Energean δεν κρύβει ότι πολλοί τον χαρακτήρισαν «τρελό», όταν αποφάσισε να ασχοληθεί, το 2007, με τα πετρέλαια του Πρίνου. Ήδη, όμως, αυτή η «τρέλα» έχει δημιουργήσει ένα “success story”, αφού η Energean κατάφερε με συνεχή έρευνα και γεωτρήσεις να ανεβάσει κατακόρυφα την παραγωγή και τα αποθέματα και να της εμπιστευθούν κεφάλαια μεγάλου ύψους: Έλληνες εφοπλιστές, το γνωστό αμερικανικό fund, Third Point, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD).

Έχοντας στήσει μια σταθερή βάση παραγωγής πετρελαίου έως και για 20 χρόνια ακόμη, η Energean κάνει τα επόμενα βήματα στον τομέα της έρευνας για νέα κοιτάσματα στον ελληνικό χώρο, αλλά και σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως η Αίγυπτος, με στόχο να γίνει ένας υπολογίσιμος, ανεξάρτητος «παίκτης» περιφερειακής εμβέλειας. Εάν μάλιστα οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, σημειώνει ο κ. Ρήγας, η Energean θα δώσει το «παρών» σε όποια προσπάθεια γίνει στο μέλλον για έρευνες στο Αιγαίο. 

Μιλώντας για τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο, ο κ. Ρήγας δεν διστάζει να μιλήσει για προβληματικούς διαγωνισμούς για την παραχώρηση οικοπέδων για έρευνα. Όπως δεν διστάζει και να καυτηριάσει τις παρεμβάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, με στόχο να σταματήσουν οι έρευνες στις περιοχές παραχώρησης της Energean στον Πρίνο, όπως επίσης και στο παρελθόν όταν πάλι τα ΕΛΠΕ σταμάτησαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την μεταβίβαση των δικαιωμάτων της περιοχής «Θρακικό Πέλαγος» η οποία παραμένει ανενεργός τα τελευταία 30 χρόνια. 

Επιπλέον, χαρακτηρίζει εσφαλμένη την απόφαση του ελληνικού Δημοσίου, να προχωρήσει, το περασμένο καλοκαίρι, τον -, διαγωνισμό για τα οικόπεδα του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης στο οποίο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τα 17 από τα 20 οικόπεδα και για υποβλήθηκε μία μόνο προσφορά χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει ανταγωνιστική διαδικασία. ΧΡΗΜΑ: 

Αναφερόμενος στο πακέτο της χρηματοδότησης με 75 εκατ. ευρώ από την EBRD, «σε μια κακή συγκυρία για την πετρελαϊκή βιομηχανία διεθνώς», ο κ. Ρήγας λέει τα εξής:

«Ήταν ένας συνδυασμός κακών συγκυριών. Διεθνώς είχαμε τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, στην Ελλάδα την ανυπαρξία χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα. Πάντα, όμως, πιστεύω ότι, όταν έχεις ένα καλό project και μια καλή ομάδα διοίκησης, λεφτά βρίσκεις. Και αυτό αποδείχθηκε από το γεγονός ότι η EBRD μας εμπιστεύθηκε στην πρώτη χρηματοδότηση που έκανε στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας. Το χαρακτηριστικό το δικό μας είναι ότι παράγουμε ένα προϊόν που έχει μια διεθνή τιμή, άρα δεν επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία και έχουμε αποδείξει από τις προηγούμενες γεωτρήσεις που έχουμε κάνει ότι ο Πρίνος έχει πετρέλαιο, κάτι που πιστοποιήθηκε και από τους ανεξάρτητους μηχανικούς της EBRD. Η όλη διαδικασία πήρε πάνω από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.»

Σχετικά με το αν υπήρχε το ερώτημα αν είναι βιώσιμη η παραγωγή του Πρίνου, ο κ. Ρήγας σημείωσε;

«Το κύριο ερώτημα όλων αυτή την περίοδο είναι ποιο είναι το break even του Πρίνου. Το break even του Πρίνου είναι πλέον αρκετά χαμηλό, κάτω από 30 δολ. το βαρέλι με τα σημερινά δεδομένα της παραγωγής στα 4.000 βαρέλια. Έχουμε ήδη τις εγκαταστάσεις, άρα δεν χρειάζεται να ρίξουμε πολλά λεφτά σε νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις. Τα τελευταία χρόνια, από το 2013, που πήραμε ως Energean πλήρως τη διοίκηση και της Kavala Oil, έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να συγκρατήσουμε τα λειτουργικά μας κόστη. Μειώσαμε το εργολαβικό κόστος, ενώ μας βοήθησε πολύ και η μείωση του κόστους του φυσικού αερίου που καταναλώνουμε. Κάναμε έναν εξορθολογισμό των δαπανών της εταιρείας, προετοιμαζόμενοι για την επερχόμενη κρίση. 

Σήμερα η συνολική μείωση δαπανών, στη λειτουργία της εταιρείας και στις υπηρεσίες που παίρνουμε από τρίτους, ξεπερνά το 30%. Τονίζω ότι σε αυτές τις περικοπές δεν περιλαμβάνονται μειώσεις μισθολογικού κόστους. Δεν είχαμε μειώσεις μισθών και αυξήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό μας. Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να κόψουμε λίπος και κρατήσαμε ανέπαφη τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Αυτό το αναγνωρίσαμε και με την τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας, την οποία συνάψαμε χωρίς να έχουμε τυπική υποχρέωση, προκειμένου να διατηρήσουμε την αρμονία στις σχέσεις με τους εργαζομένους. Έτσι, λοιπόν, με την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολ. το βαρέλι, έχουμε επαρκές cash flow για τις λειτουργικές ανάγκες μας και για να εξυπηρετήσουμε τα δάνεια.»

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Μαθιού Ρήγα εδώ.