Σαουδική Αραβία: «Ως η Μεγαλύτερη Παραγωγός Πετρελαίου Θέλουμε να Έχουμε και τον Μεγαλύτερο Στόλο Μεταφοράς Αργού»

Σαουδική Αραβία: «Ως η Μεγαλύτερη Παραγωγός Πετρελαίου Θέλουμε να Έχουμε και τον Μεγαλύτερο Στόλο Μεταφοράς Αργού»
energia.gr
Δευ, 18 Ιουλίου 2016 - 17:48
Ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, δήλωσε ότι πολιτική του βασιλείου είναι πάντα να ανταποκρίνεται στην αγορά και τη ζήτηση στην αγορά πετρελαίου, και ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά αργού

Ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al- Falih, δήλωσε ότι πολιτική του βασιλείου είναι πάντα να ανταποκρίνεται στην αγορά και τη ζήτηση στην αγορά πετρελαίου, και ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά αργού.

Ο Σαουδάραβας Υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τελικές συμφωνίες με ξένους επενδυτές που συμμετέχουν στην αρχική δημόσια προσφορά για μετοχές της κρατικής σαουδαραβικής πετρελαϊκής Saudi Aramco. Επίσης, όπως δήλωσε ο Al- Falih, μέσα «στις προσεχείς εβδομάδες και μήνες» αναμένονται συμφωνίες για το τεράστιο ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο της Aramco, στο Ras Al- Khair.

Το εν λόγω συγκρότημα, στις ανατολικές ακτές της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2021. Οι εταιρείες Lamprell, Aramco, η ναυτιλιακή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας Bahri και η Hyundai Heavy Industries έχουν υπογράψει, νωρίτερα εφέτος, συμφωνία πιθανής συνεργασίας για το πρότζεκτ.

Όπως επισήμανε ο Al- Falih, η χώρα του, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, θα πρέπει να έχει και την ιδιοκτησία της μεγαλύτερης εταιρείας θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου, με στόλο αντίστοιχο των πωλήσεων και των αποθεμάτων της.

Οι δηλώσεις του Σαουδάραβα Υπουργού Ενέργειας πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της υπογραφής συμφωνίας ανάμεσα στην Bahri και την Arab Petroleum Investments Corp ( Apicorp) για την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 1,5 δις δολ. για την αγορά έως και 15 πολύ μεγάλων τάνκερ μεταφοράς αργού ( VLCCs).