Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν θα δίσταζε να δώσει εντολή για ένα πυρηνικό πλήγμα με στόχο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αν το έκρινε απαραίτητο. Αυτό δήλωσε ευθαρσώς κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με την ανανέωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων Trident, το οποίο και τελικά έλαβε το πράσινο φως από την βρετανική Βουλή

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι  δεν θα δίσταζε να δώσει εντολή για ένα πυρηνικό πλήγμα με στόχο  εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αν το έκρινε  απαραίτητο. Αυτό δήλωσε ευθαρσώς κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με την ανανέωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων Trident, το οποίο και τελικά έλαβε το πράσινο φως από την βρετανική  Βουλή.

«Είστε διατεθειμένη  να δώσετε την έγκριση για ένα πυρηνικό πλήγμα που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά», την ρώτησε ο βουλευτής του σκοτσέζικου SNP Τζόρτζ Κέρεβαν . «Ναι», ήταν η απάντηση της Μέι στην  πρώτη της δοκιμασία ως Πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την ίδια θα ήταν  «μια πράξη τεράστιας ανευθυνότητας» για το Ηνωμένο Βασίλειο αν καταργήσει τα πυρηνικά του όπλα, ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει τους αντιπάλους του συστήματος πυραύλων Trident  ότι «υπερασπίζονται τους εχθρούς της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι προηγούμενοι  πρωθυπουργοί είχαν αποφύγει να απαντήσουν  στο υποθετικό ερώτημα εάν πότε θα πατούσαν το κουμπί  των πυρηνικών. Μάλιστα, ο Sir Geoffrey Howe, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών κατά τα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ανέφερε ότι είναι μια ερώτηση που κανένας  πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να απαντήσει άμεσα.

Διαιρεμένοι οι Εργατικοί

Πάντως οι Βρετανοί βουλευτές  ενέκριναν  με συντριπτική πλειοψηφία την ανανέωση του συστήματος πυρηνικών όπλων Trident, ψηφίζοντας με  472 υπέρ έναντι 117 κατά.  Έτσι  προχωρούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των τεσσάρων υποβρυχίων Vanguard class με τέσσερα υποβρύχια Sucessor, με το κόστος να υπολογίζεται στις 41 δις λίρες (49 δις ευρώ).

Διαιρεμένοι εμφανίσθηκαν για άλλη μια φορά οι Εργατικοί, παρ όλο που ο αρχηγός τους Τζέρεμι Κόρμπιν ξεκαθάρισε ότι θα αντιταχθεί στην κίνηση. Ο Κόρπιν  αμφισβήτησε το αν τα «όπλα μαζικής καταστροφής» λειτουργούν ως ένας αξιόπιστος αποτρεπτικός παράγοντας για τις απειλές που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας ότι δεν θα λάβει μια  απόφαση που «σκοτώνει εκατομμύρια αθώους ανθρώπους».

Η στάση του Κόρμπυν προκάλεσε την αντίδραση αρκετών Εργατικών βουλευτών,  με τον βουλευτή Τζέιμι Ρηντ να την χαρακτηρίζει «νεανική» και «ναρκισσιστική» , επιμένοντας μάλιστα ότι όσα  μέλη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου καταψήφισαν το πρόγραμμα πρέπει να παραιτηθούν  και να επιστρέψουν στα έδρανα των απλών βουλευτών επειδή καταψήφισαν την επίσημη πολιτική του Εργατικού Κόμματος.

Τι είναι το πρόγραμμα Trident

Το πρόγραμμα Trident αφορά την προμήθεια, τη λειτουργία και την ανάπτυξη  της σημερινής γενιάς των βρετανικών πυρηνικών όπλων. Είναι ένα λειτουργικό σύστημα τεσσάρων υποβρυχίων Vanguard class οπλισμένα με Trident II D-5 βαλλιστικούς πυραύλους. Πρόκειται για το πιο ακριβό και το πιο ισχυρό όπλο των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Βασιλικού Ναυτικού και έχει βάση στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Τουλάχιστον ένα υποβρύχιο είναι πάντα σε περιπολία. Είχε αρχικά αγοραστεί από τις ΗΠΑ από την Μάργκαρετ Θάτσερ ως η τελευταία γραμμή  άμυνας σε περίπτωση που οι στρατιές του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, το οποίο   διαλύθηκε το 1989, εισβάλουν στην Ευρώπη.

Τέθηκε εν τέλει σε λειτουργία το 1994 και  αντικατέστησε το Polaris που ήταν σε ισχύ μεταξύ 1968-1996. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συστήματα, το πρόγραμμα Trident δεν είναι «στοχοθετημένο»  επειδή τέθηκε σε λειτουργία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.