Η Γερμανική Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΕΕ) ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πως η νέα νομοθεσία για τις ΑΠΕ δεν αποτελεί και το τέλος για το σύστημα των επιδοτούμενων τιμών (feed-in tariffs). Αν και επισημαίνει ότι οι ταρίφες δεν πρόκειται να φτάσουν ξανά στα παλαιότερα υψηλά επίπεδα, εντούτοις η νέα νομοθεσία δεν καταργεί εντελώς το σύστημα αυτό, αν και μειώνει τη σημασία του

Η Γερμανική Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΕΕ) ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πως η νέα νομοθεσία για τις ΑΠΕ δεν αποτελεί και το τέλος για το σύστημα των επιδοτούμενων τιμών ( feed- in tariffs). Αν και επισημαίνει ότι οι ταρίφες δεν πρόκειται να φτάσουν ξανά στα παλαιότερα υψηλά επίπεδα, εντούτοις η νέα νομοθεσία δεν καταργεί εντελώς το σύστημα αυτό, αν και μειώνει τη σημασία του.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ ψηφίστηκε πριν δύο εβδομάδες. Η επεξεργασία του νέου νόμου είχε γίνει δεκτή από την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ της Γερμανίας ως «το τέλος των feed- in tariffs». Ειδικότερα για τα φωτοβολταϊκά, προβλέπεται η διατήρηση του συστήματος για τα μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ, αλλά στο πλαίσιο ενός συστήματος δημοπρασιών, ενώ παραμένει σε ισχύ για φ/β πάρκα μικρότερα των 750 kWp.

«Υπήρξε μια μεγάλη παρανόηση στο μεγαλύτερο μέρος της κάλυψης του θέματος στα γερμανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ θα αποτελούσε το τέλος των ταριφών, ενώ μετά το σύστημα θα μετασχηματιζόταν σε ένα σύστημα δημοπρασιών», διευκρινίζει ο Carsten Pfeiffer, επικεφαλής για θέματα στρατηγικής και πολιτικής της ΒΕΕ. «Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, καθώς η δημοπρασία διαμορφώνει μία επιδοτούμενη τιμή, η οποία κατακυρώνεται».

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι 600 MW φωτοβολταϊκά εδάφους θα κατανέμονται ετησίως στο πλαίσιο ενός συστήματος δημοπρασιών. Η Γερμανία έχει ήδη διενεργήσει τρεις δοκιμαστικές δημοπρασίες, με ετήσιο όριο δυναμικότητας τα 400 MW.

Οι τρεις δημοπρασίες οδήγησαν στη διαμόρφωση αξιοσημείωτα χαμηλών τιμών σε μια χώρα όπως η Γερμανία, με μάλλον μέτριο ηλιακό δυναμικό. Οι επιτυχείς προσφορές στο πλαίσιο των δοκιμαστικών δοκιμών διαμόρφωσαν τιμές που κυμάνθηκαν στα 0,085 ευρώ / kWh με 0,12 ευρώ / kWh, αν και πολλά πρότζεκτ δεν έχουν ακόμη αρχίσει να κατασκευάζονται.

«Μπορώ μόνο να υποθέσω ότι, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσουν οι τιμές των φ/β πάνελ, είναι λογικό τα πρότζεκτ να καθυστερούν όσο το δυνατόν περισσότερο», τονίζει ο Pfeiffer μιλώντας στο διεθνώς καθιερωμένο κλαδικό ηλεκτρονικό ΜΜΕ για θέματα φωτοβολταϊκών, pv- magazine.

Όσοι έχουν φωτοβολταϊκά με ισχύ μικρότερη των 750 kW θα συνεχίσει να ισχύει η ισχύουσα ταρίφα. Οι επιδοτούμενες τιμές στα φωτοβολταϊκά της Γερμανίας δεν έχει μειωθεί τα τελευταία εξάμηνα, ενώ οι ρυθμοί εγκατάστασης συνεχίζουν να καταγράφουν πτωτική πορεία κάτω από τον ετήσιο κυβερνητικό στόχο για 1,5 GW. Έτσι, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε φωτοβολταϊκού πάρκου, οι ταρίφες κυμαίνονται από 0,0853 ευρώ / kWh έως 0,1231 ευρώ / kWh.

Οι τιμές για την οικιακή και εμπορική κατανάλωση ηλεκτρισμού είναι σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ταρίφες, παρέχοντας, συνεπώς, κίνητρο στους καταναλωτές να καταναλώνουν ηλεκτρισμό που παράγεται από φωτοβολταϊκά. Ο Pfeiffer τονίζει ότι, παρά την εν λόγω εξέλιξη, η διατήρηση των επιπέδων των επιδοτούμενων τιμών σε φ/β κάτω από 750 kW αποτελεί καλή εξέλιξη.

Όπως τονίζει μιλώντας στο pv- magazine, ο βασικός στόχος όσον επιθυμούσαν τη μείωση και κάτω των 750 kW, δεν ήταν η διενέργεια προσφορών ή ο ανταγωνισμός, αλλά να εξαλειφθεί πλήρως το σύστημα των επιδοτούμενων τιμών. «Αυτή ήταν η κρυφή ατζέντα », δηλώνει χαρακτηριστικά .

Η BEE αναμένει ότι η αγορά φωτοβολταϊκών στη Γερμανία θα αυξάνει την ισχύ της κατά 750 MW με 1 GW ετησίως, με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις ΑΠΕ, αν και κάτι τέτοιο εξαρτάται από τις τάσεις στις τιμές των πάνελ. Ωστόσο, αυτός ο ρυθμός εγκατάστασης δε θεωρείται επαρκής για την κάλυψη του στόχου που έχει θέσει η γερμανική κυβέρνηση για την Κλιματική Αλλαγή.

«Πάντα επικρατεί απογοήτευση όταν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις ανακοινώσεις τις σχετικές με την κλιματική αλλγή και την πολιτική του ρεαλισμού», τονίζει ο επικεφαλής για θέματα στρατηγικής και πολιτικής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ περιλαμβάνει, επίσης, μηχανισμό που θα μειώνει τις επιδοτήσεις σε επίπεδα πιο κοντά στις εξελίξεις της αγοράς. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2017.