Το ζήτημα της επανέναρξης του πρότζεκτ του αγωγού αερίου Turkish Stream είναι περίπλοκο και εξαρτάται από οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, τόνισε, χθες, Τετάρτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov

Το ζήτημα της επανέναρξης του πρότζεκτ του αγωγού αερίου Turkish Stream είναι περίπλοκο και εξαρτάται από οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, τόνισε, χθες, Τετάρτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

«Γενικά, πρόκειται για ένα θέμα σκοπιμότητας, ένα θέμα οικονομικών συνθηκών και ατμόσφαιρας πολιτικής εμπιστοσύνης που αποτελεί το μεγαλύτερο εγγυητή για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών», δήλωσε ο Peskov.

Η δουλειά στο πλαίσιο αυτό «συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι Ρωσία και Τουρκία ενδιαφέρονται να συζητήσουν τους πολιτικούς και οικονομικούς όρους για την υλοποίηση του πρότζεκτ του Turkish Stream.

Μάλιστα, πρόσθεσε με νόημα ότι «η Gazprom, επίσης, δεν μένει άπρακτη. Εξετάζονται εναλλακτικές οδοί και οι οποίες συζητούνται με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Η ρωσική και η τουρκική αντιπροσωπία είχαν συνομιλίες στη Μόσχα την περασμένη Τρίτη. Ανάμεσα σε άλλα θέματα, επικεντρώθηκαν επίσης στην πιθανή επανέναρξη του πρότζεκτ του Turkish Stream.

Υπενθυμίζεται ότι μια πρώτη συμφωνία για κατασκευή του αγωγού είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών τον Δεκέμβριο του 2014. Είχε σχεδιαστεί αρχικά η κατασκευή τεσσάρων γραμμών με ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς 63 bcm αερίου. Η διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, ωστόσο, ανεστάλη μετά την δραματική επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας, με συνέπεια το «πάγωμα» του πρότζεκτ του Turkish Stream.