Η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding (BEH), η κρατική εταιρεία στην οποία ανήκουν όλοι οι ενεργειακοί όμιλοι της γειτονικής χώρας, ανακοίνωσε ότι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 17%, στα 129, 7 εκατ. λεβ (73,9 εκατ. δολ. ή 66,4 εκατ. ευρώ)

Η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding ( BEH), η κρατική εταιρεία στην οποία ανήκουν όλοι οι ενεργειακοί όμιλοι της γειτονικής χώρας, ανακοίνωσε ότι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 17%, στα 129, 7 εκατ. λεβ (73,9 εκατ. δολ. ή 66,4 εκατ. ευρώ).

 

Όσον αφορά τα συνολικά έσοδα της ΒΕΗ, αυτά αυξήθηκαν, σε ετήσιο επίπεδο, κατά 26,2%, φτάνοντας συνολικά τα 116,3 εκατ. λεβ το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016, κυρίως χάρη στα 24,3 εκατ. λεβ που έλαβε ο όμιλος από το μέρισμα του ενεργειακού διαχειριστή ESO (έναντι μηδενικών εσόδων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα). Τα στοιχεία παρατίθενται στην ενδιάμεση οικονομική αναφορά της ΒΕΗ, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας.

Τα λειτουργικά κόστη της BEH αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 35,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, αγγίζοντας συνολικά τα 4,4 εκατ. λεβ. Τα EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortisation) σημείωσαν άνοδο 25,8%, φτάνοντας συνολικά τα 111,9 εκατ . λεβ .

Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία αύξησαν την αξία τους σε 5,98 δις λεβ στα τέλη Ιουνίου, έναντι 4,8 δις λεβ στα τέλη του περασμένου έτους.

Την περασμένη εβδομάδα ο όμιλος εξέδωσε μη διασφαλισμένα ομόλογα πενταετούς διάρκειας, αξίας 550 εκατ. ευρώ, με ετήσιο «κουπόνι» 4,875% , στις διεθνείς αγορές. Τα έσοδα προορίζονται για την κάλυψη υπερήμερων χρεών της ΝΕΚ, προβληματικής θυγατρικής της ΒΕΗ.

Ωστόσο, η ΝΕΚ θα χρειαστεί πιθανότατα επιπλέον χρηματοδότηση καθώς το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει 620 εκατ. ευρώ στη ρωσική Atomstroyexport ως αποζημίωση για την ακύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του ατομικού εργοστασίου στο Μπέλενε. Σε αντάλλαγμα, η ΝΕΚ θα λάβει τον πυρηνικό εξοπλισμό που είχε παραγγείλει, αλλά δεν είχε εξοφλήσει. Οι συνομιλίες ανάμεσα στη βουλγαρική και τη ρωσική πλευρά για το θέμα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.