Με Χρηματοδότηση Από την Γερμανία η Κατασκευή της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV Αλβανίας - ΠΓΔΜ

Με Χρηματοδότηση Από την Γερμανία η Κατασκευή της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV Αλβανίας - ΠΓΔΜ
energia.gr
Τρι, 9 Αυγούστου 2016 - 09:50
Στις 26 Ιουλίου 2016 υπεγράφη στο αλβανικό Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας, συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την οικονομική υποστήριξη του έργου «Γραμμή μεταφοράς 400 kV Αλβανίας - ΠΓΔΜ»

Στις 26 Ιουλίου 2016 υπεγράφη στο αλβανικό Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας, συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την οικονομική υποστήριξη του έργου «Γραμμή μεταφοράς 400 kV Αλβανίας - ΠΓΔΜ».

Με τη συμφωνία αυτή διατίθενται 30 εκατ. € για το εν λόγω έργο, ενώ, όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, έχει ήδη συμφωνηθεί και αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος του καλοκαιριού συμφωνία τη διάθεση επιπλέον 20 εκατ. €. Το έργο επί αλβανικού εδάφους περιλαμβάνει την κατασκευή νέας εναέριας γραμμής 400 kV, από το Elbasan έως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μήκους περίπου 56 χλμ. Επίσης, θα επεκταθεί ο υποσταθμός στο Elbasan. Τέλος, θα κατασκευασθεί νέα εναέρια γραμμή από το Elbasan έως το Fier, μήκους περίπου 70 χλμ. Ο προϋπολογισμός του έργου επί αλβανικού εδάφους ανέρχεται σε 70 εκατ. €, τα οποία θα καλυφθούν με επιχορήγηση από την ΕΕ (14 εκατ. €), με δανειοδότηση από την Γερμανική KfW (49,8 εκατ. €) και από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς -OST (5 εκατ. €). Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2017 και να ολοκληρωθεί το 2020.