Ανεβάζει τις Τιμές του Αργού η Είδηση για την Ανεπίσημη Συνάντηση του OPEC στο Αλγέρι

Ανεβάζει τις Τιμές του Αργού η Είδηση για την Ανεπίσημη Συνάντηση του OPEC στο Αλγέρι
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 9 Αυγούστου 2016 - 14:32
Ανεπίσημη συνάντηση έχει προαναγγείλει ο OPEC για τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο του διετούς Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ, που θα διεξαχθεί σε επίπεδο Υπουργών στο Αλγέρι, καθώς, σε σχέση με την τελευταία σύνοδο του καρτέλ τον Ιούνιο, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν μία νέα πτώση των τιμών του αργού

Ανεπίσημη συνάντηση έχει προαναγγείλει ο OPEC για τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο του διετούς Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ, που θα διεξαχθεί σε επίπεδο Υπουργών στο Αλγέρι, καθώς, σε σχέση με την τελευταία σύνοδο του καρτέλ τον Ιούνιο, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν μία νέα πτώση των τιμών του αργού. Πάντως, ήδη η ανακοίνωση της άτυπης συνάντησης έχει προκαλέσει άνοδο στις τιμές, καθώς παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως είναι πιθανό στο Αλγέρι να συμφωνηθεί περιορισμός στην παραγωγή αργού.

Ήδη χθες, Δευτέρα, στο άκουσμα της είδησης, η τιμή του αργού αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας τα 45,56 δολ. το βαρέλι, ενώ και σήμερα η μέση τιμή του πετρελαίου Brent βρίσκεται στα 45,36 δολ.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent από τις 31 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου
πηγή: Financial Times

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την πρόσφατη σύνοδο του OPEC, τον περασμένο Ιούνιο, συμφωνήθηκε η συνέχιση της στρατηγικής του μη περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου σαν μέσο στήριξης των τιμών. Όπως ανέφερε το ανακοινωθέν της συνόδου, η αγορά πετρελαίου επρόκειτο σύντομα να ξαναβρεί την ισορροπία της, ωστόσο ο Οργανισμός θα συνέχιζε να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της.

Οι τιμές σημείωναν ανάκαμψη, σε σχέση με την αρχή του έτους, όπου είχαν πέσει κάτω από τα 30 δολ. το βαρέλι. Έτσι, στα μέσα Ιουνίου, χάρη και στις διαλείψεις στην παραγωγή του Καναδά, της Λιβύης και της Νιγηρίας, οι τιμές κινούντο πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα πηγή: Financial Times

Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι Financial Times, μια σειρά παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και το ότι μέρος της παραγωγής επανέκαμπτε στην αγορά, οδήγησαν σε νέα πτώση τις τιμές, με συνέπεια κάποιες χώρες του OPEC να πιέζουν για αναθεώρηση της σημερινής πολιτικής του καρτέλ και, άρα, προς μία συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής.

Από την πλευρά της, ο Ρώσος Υπουργός Πετρελαίου, Αλεξάντερ Νόβακ, σε δηλώσεις του στις 8 Αυγούστου, ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει ένα «πάγωμα» της παραγωγής, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα «δεν είναι ουσιώδες αυτή τη στιγμή».

Ας σημειωθεί ότι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Απρίλιο, στη Ντόχα του Κατάρ, ανάμεσα σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εντός και εκτός OPEC με στόχο την επίτευξη μίας τέτοιας συμφωνίας, δεν είχε, τελικά, αποτέλεσμα.

Από την άλλη, οι πρόσφατες συνεχείς πωλήσεις που οδήγησαν σε πτώση το αργό, παρακίνησαν τις χώρες του OPEC να επιδιώξουν μία νέα συνεννόηση στο Αλγέρι. Πάντως, αναλυτές, όπως ο Bjarne Schieldorp, της SEB, εμφανίζονται διστακτικοί για το κατά πόσον η συνάντηση αυτή μπορεί να συγκρατήσει τις τιμές. «Κατά τη γνώμη μας κάθε συζήτηση για ‘πάγωμα’ στην παραγωγή θα είναι νεκρή πριν καν αρχίσει», τονίζει, εξηγώντας ότι θα οι προσπάθειες για συγκράτηση της παραγωγής θα αντισταθμιστούν από τη ραγδαία ανταπόκριση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Από την άλλη, ο σημερινός προεδρεύων του OPEC, Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Mohammed Bin Saleh Al- Sada, εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου. «Αναμένεται αυξημένη ζήτηση πετρελαίου το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους», αναφέρει στην ανακοίνωση του Οργανισμού, ενώ, σχετικά με την πρόσφατη πτώση των τιμών, τη θεωρεί προσωρινή και την αποδίδει στα μικρότερα περιθώρια διύλισης και τα διαθέσιμα αποθέματα, αλλά και στην ανησυχία που προκάλεσε στις αγορές το Brexit.