Η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει την αποστολή ποσοτήτων ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Turkish Stream. Αυτό τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή του συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη. Από ρωσικής πλευράς, ο Υπουργός Ενέργειας Alexander Novak, δήλωσε ότι, βάσει του χρονοδιαγραμματος, η πρώτη γραμμή του αγωγού θα πρέπει να είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο του 2019

Η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει την αποστολή ποσοτήτων ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Turkish Stream. Αυτό τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή του συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη. Από ρωσικής πλευράς, ο Υπουργός Ενέργειας Alexander Novak, δήλωσε ότι, βάσει του χρονοδιαγραμματος, η πρώτη γραμμή του αγωγού θα πρέπει να είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο του 2019.

«Το πρότζεκτ του Turkish Stream θα υλοποιηθεί, επίσης. Θα ξαναρχίσουμε τις αναγκαίες διαδικασίες για τη στήριξη των ρωσικών προμηθειών αερίου προς την Ευρώπη μέσω αυτού του αγωγού αερίου μαζί με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και υπηρεσίες», δήλωσε ο Ερντογάν

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR- TASS ο Mikhail Gusman, πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του πρακτορείου, είχε αποκαλύψει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί στις ενέργειες που χρειάζονται για να προχωρήσει το πρότζεκτ.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, δήλωσε, μιλώντας στο κανάλι Rossiya 24, ότι η πρώτη γραμμή του Turkish Stream θα πρέπει να είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο του 2019, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα εργασιών.

«Αυτό θα γίνει πιθανότατα το 2019, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα. Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί εκείνο το διάστημα, δεδομένου ότι αυτό προβλέπει το προσχέδιο του ‘οδικού χάρτη’», ανέφερε ο Novak απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης γραμμής του Turkish Stream.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, χθες, Τρίτη, ξεκίνησαν και οι συνομιλίες του επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Berat Albayrak, καθώς και με εκπροσώπους των εταιρειών που εμπλέκονται στο πρότζεκτ.

Σύμφωνα με τον Novak, το ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη αποστείλει τα σχέδια κατασκευής του αγωγού στην Τουρκία, ενώ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς για συνεργασία πάνω στο πρότζεκτ.

«Σήμερα λάβαμε για άλλη μια φορά τη διαβεβαίωση ότι η τουρκική πλευρά ενδιαφέρεται», δήλωσε ο Novak μιλώντας στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του επιθυμεί την επιτάχυνση της διαδικασίας σχετικά με την διακυβερνητική συμφωνία και τον «οδικό χάρτη» του Turkish Stream.