Αυξάνει ο OPEC την Πρόβλεψη για τη Ζήτηση Αργού το ’16 - Λιγότερες οι Πιθανότητες για Συμφωνία «Παγώματος» της Παραγωγής

Αυξάνει ο OPEC την Πρόβλεψη για τη Ζήτηση Αργού το ’16 - Λιγότερες οι Πιθανότητες για Συμφωνία «Παγώματος» της Παραγωγής
energia.gr
Τετ, 10 Αυγούστου 2016 - 16:09
Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2016 ο OPEC, στη νέα του έκθεση για το μήνα Αύγουστο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα υπονομεύσει την προσπάθεια για συμφωνία σχετικά με «πάγωμα» της παραγωγής στην άτυπη σύνοδο του καρτέλ το Σεπτέμβριο στο Αλγέρι

Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2016 ο OPEC, στη νέα του έκθεση για το μήνα Αύγουστο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα υπονομεύσει την προσπάθεια για συμφωνία σχετικά με «πάγωμα» της παραγωγής στην άτυπη σύνοδο του καρτέλ το Σεπτέμβριο στο Αλγέρι.

Ειδικότερα, στην νέα έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Οργανισμός των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών προβλέπει ότι η ζήτηση αργού αναμένεται να αυξηθεί το 2016 κατά 1,22 εκατ. βαρέλια σε σχέση με πέρυσι. Η πρόβλεψη αυτή είναι κατά 30 χιλ. βαρέλια υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη της έκθεσης του περασμένου μήνα, με συνέπεια ο Οργανισμός να προβλέπει τώρα ότι η συνολική ζήτηση φέτος θα ανέλθει στα 94,26 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Αντίθετα, ο OPEC διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση όσον αφορά το 2017, η οποία παραμένει στα 1,15 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση στη ζήτηση το επόμενο έτος θα προέλθει κυρίως από τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ (+1,05 εκατ. βαρέλια).

Συνολικά η κατανάλωση αργού το 2017 θα αγγίξει νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 95.41 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, ότι, τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, η τιμή του πετρελαίου που παράγει ο OPEC σημείωσε πτώση. Έτσι, κατά μέσο όρο τον περασμένο μήνα κυμάνθηκε στα 42,68 δολ. το βαρέλι έναντι 45,84 δολ. το βαρέλι τον Ιούνιο.

Αναφορικά με τη ζήτηση ειδικά για το αργό παραγωγής των κρατών-μελών του, ο OPEC προβλέπει ότι το 2016 θα φτάσει τα 31,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και κατά 1,9 εκατ. βαρέλια πάνω σε σχέση με το 2015. Για το 2017, ο OPEC προβλέπει ότι η ζήτηση αργού προέλευσης OPEC προβλέπεται να φτάσει στα 33,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως και στην έκθεση Ιουνίου, και αυξημένη κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2016.