Η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, η οποία συμμετέχει στο πρότζεκτ της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, δεν βλέπει τον Turkish Stream ως άμεσο ανταγωνιστή, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της OMV Manfred Leitner, κι ενώ μια μέρα πριν Πούτιν και Ερντογάν, σε συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη, διατράνωναν την πρόθεσή τους για επαν’εναρξη των διαδικασιών για τον Turkish Stream. "Δεν βλέπω πραγματικό ανταγωνισμό εδώ», τόνισε ο Leitner

Η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, η οποία συμμετέχει στο πρότζεκτ της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, δεν βλέπει τον Turkish Stream ως άμεσο ανταγωνιστή, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της OMV Manfred Leitner, κι ενώ μια μέρα πριν Πούτιν και Ερντογάν, σε συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη, διατράνωναν την πρόθεσή τους για επαν’εναρξη των διαδικασιών για τον Turkish Stream.
"Δεν βλέπω πραγματικό ανταγωνισμό εδώ», τόνισε ο Leitner.

"Αν κοιτάξουμε στο μέλλον του φυσικού αερίου ροές προμηθειών [προς την Κεντρική Ευρώπη] μπορεί να περάσουν νοτιοανατολικά από την Τουρκία και ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου είναι πιθανόν να φτάσουν στην αγορά, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του έργου," πρόσθεσε το στέλεχος της αυστριακής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον Leitner, η OMV αναμένει ότι η κοινοπραξία για την υλοποίηση του έργου του αγωγού Nord Stream 2 μπορεί να επιλύσει την κατάσταση που έχει προκύψει με τις αντιρρήσεις της πολωνικής ρυθμιστικής αρχής κατά του σχεδίου.

"Ετοιμάζουμε τώρα μια απάντηση. Υπάρχει μια σειρά από σημεία που θα είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε," είπε.

Ο Leitner υπενθύμισε ότι η προθεσμία για την αποσαφήνιση είναι η 16η Αυγούστου.

Παράλληλα, ο Διευθύνων σύμβουλος της OMV, Rainer Seele, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η εταιρεία σχεδιάζει να υπογράψει νομικά δεσμευτικά έγγραφα για ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με την Gazprom μέχρι το τέλος του 2016.

"Πρόκειται να υπογράψουμε νομικά δεσμευτικά έγγραφα για ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του έτους», είπε, προσθέτοντας ότι "μετά από αυτό, θα καθοριστεί το μερίδιο της Gazprom στην θυγατρική της OMV στη Βόρεια Θάλασσα, και μόνο τότε λογικά θα αρχίσουν οι διαδικασίες συμφιλίωσης στη Ρωσία και την Ευρώπη".

Σύμφωνα με τον Seele, η Gazprom χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προσδιορίσει τα αποθέματα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Gazprom και η OMV υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων. Υπό τους όρους της συμφωνίας ανταλλαγής, η OMV θα αποκτήσει μερίδιο 24,98% στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη των Μπλοκ 4Α και 5Α των αποθεμάτων Achimov στο πεδίο πετρελαίου, φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων του Urengoy σε αντάλλαγμα για την συμμετοχή της Gazprom στην OMV.

Τον Απρίλιο του 2016 οι δύο εταιρείες υπέγραψαν τη δεύτερη συμφωνία σχετικά με τους βασικούς όρους της ανταλλαγής των στοιχείων ενεργητικού, το οποίο προσδιορίζει τα περιουσιακά στοιχεία για τη συμμετοχή στην μεταβίβαση από την πλευρά της OMV. Ιδιαίτερα, η OMV συνεισέφερε περιουσιακά της στοιχεία στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα και στη Βόρεια Θάλασσα για την ανταλλαγή. Στο τέλος Ιουνίου αυστριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η στάση των νορβηγικών αρχών θα μπορούσε να εμποδίσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Νωρίτερα ο Seele δήλωσε ότι "μπορεί να πάρει ένα ή δύο χρόνια για να λάβουμε την έγκριση των αρχών."