Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την προστασία στο εμπόριο χάλυβα, πιθανώς από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας, με τον εμπορικό πόλεμο στην αγορά χάλυβα να εντείνεται και τις εισαγωγές να εξακολουθούν να εισρέουν στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την προστασία στο εμπόριο χάλυβα, πιθανώς από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας που επικαλείται η EurActiv, με τον εμπορικό πόλεμο στην αγορά χάλυβα να εντείνεται και τις εισαγωγές να εξακολουθούν να εισρέουν στην ΕΕ.

Η Επιτροπή επέκτεινε την προστασία έναντι πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού το περασμένο έτος, επιβάλλοντας δασμούς αντιντάμπινγκ σε προϊόντα όπως ράβδους σκυροδέματος, ψυχρής έλασης χάλυβα, ψυχρής έλασης ανοξείδωτου χάλυβα, που κυμαίνονται μεταξύ 18,4 και 25,3% για τις εισαγωγές από την Κίνα.

Παρ' όλα αυτά, οι εισαγωγές ανθρακοχάλυβα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι το Μάιο κατά 21%, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει σήμερα το 27% των συνολικών εισαγωγών, ενώ οι εισαγωγές από ανοξείδωτο χάλυβα αυξήθηκαν κατά 17% κατά τη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξέρει ότι πρέπει να δράσει, διότι πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο περιχαρακώνουν τα σύνορά τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Voestalpine Wolfgang Eder σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο Eder, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Χάλυβα, αναμένει την εφαρμογή πιο «αποδοτικών και αποτελεσματικών» μέτρων αυτό το φθινόπωρο, λέγοντας ότι η επιβολή δασμών 20 έως 30% θα βοηθήσει κατά κάποιο τρόπο τη βιομηχανία.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τη λήψη μελλοντικών μέτρων εμπορικής προστασίας.

Η Κίνα, η οποία παράγει το ήμισυ των 1,6 δισεκατομμυρίων τόνων του παγκόσμιου χάλυβα, παλεύει να μειώσει την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα (περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι)όμως η αυξανόμενες τιμές ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις της να εντείνουν την παραγωγή για εξαγωγή.

Ωστόσο, το Πεκίνο αρνείται ότι οι επιχειρήσεις του εφαρμόζουν πρακτικές ντάμπινγκ ή πωλούν χάλυβα σε υπερβολικά χαμηλές τιμές. Ισχυρίζεται ότι η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα οφείλεται στην κατάρρευση της ζήτησης μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Ωστόσο, εκφράζονται διαφωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ΗΠΑ, εν μέσω εκλογικής περιόδου, επέβαλαν δασμούς έως και 450% σε ορισμένα είδη κινεζικού χάλυβα.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωποι της βιομηχανίας ισχυρίζονται ότι δεν υποστηρίζουν τον αμερικανικό προστατευτισμό, αλλά ότι η ανανεωμένη αποφασιστικότητα της ΕΕ να προστατεύσει τις χαλυβουργίες είναι ενθαρρυντική.

«Ένας πλήρης πόλεμος για τον χάλυβα βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη με την Κίνα», δήλωσε στην EurActiv αξιωματούχος της ΕΕ εξοικειωμένος με τα σχέδια της ΕΕ στον τομέα του χάλυβα.

Το κρίσιμο σημείο θα μπορούσε να είναι τον Οκτώβριο, όταν η ΕΕ ενδέχεται να μειώσει το χρονικό πλαίσιο για την επιβολή δασμών από 9 σε 7 μήνες και να υποβαθμίσει ή να καταργήσει τον «κανόνα του χαμηλότερου δασμού», ο οποίος περιορίζει σημαντικά τα επίπεδα των δασμών.

«Υπήρξε μια αλλαγή στην αντίληψη των μελών της ΕΕ την οποία χαιρετίζουμε, αλλά τους καλούμε να κάνουν περισσότερα προκειμένου να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τη βιομηχανία», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα Eurofer.

Η ΕΕ αναμένεται να αποφανθεί επί των προκαταρκτικών δασμών αντιντάμπινγκ για θερμής έλασης άνθρακα από την Κίνα το Νοέμβριο.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας αναμένουν μια θετική απόφαση, προσθέτοντας ότι εκτός από την ανανεωμένη θέληση της ΕΕ να προστατεύσει τις χαλυβουργίες, η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ θα δώσει ελευθερία κινήσεων στο μπλοκ.

Η Βρετανία αποτελούσε μέρος μιας μικρής μειοψηφίας χωρών που αντιτίθετο στην επιβολή δασμών λόγω ανησυχιών σχετικά με πιθανά αντίποινα από το Πεκίνο.

«Μετά το δημοψήφισμα (της Βρετανίας), βλέπουμε μια πολύ μεγάλη πιθανότητα για την ΕΕ να ευνοήσει πολιτικά τις εγχώριες χαλυβουργίες», δήλωσε ο αναλυτής της Berenberg Alessandro Abate.

Η Επιτροπή έχει 37 μέτρα αντιντάμπινγκ και μέτρα κατά των επιδοτήσεων σε ισχύ για τα προϊόντα χάλυβα, 15 εκ των οποίων αφορούν την Κίνα.