Σημαντική αύξηση άνω του 66% παρουσίασαν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, μία αύξηση που προφανώς οφείλεται στη μεγάλη άνοδο της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, παρατηρείται γενικότερη αύξηση των εξαγωγών της προς την Ευρώπη, μία άνοδος που εκτιμά ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες ως το τέλος του χρόνου, καθώς πρόκειται για την χρονική περίοδο κατά την οποία παραδοσιακά αυξάνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου, λόγω του χειμώνα.
Ο ρωσικός όμιλος ανέφερε ότι στο διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου οι εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 66,2%, προς την Αυστρία κατά 16,8%, προς την Πολωνία κατά 21,5%. προς τη Γαλλία κατά 29,3% και προς τη Βρετανία κατά 62,1%.
«Περιμένουμε οι εξαγωγές μας προς την Ευρώπη να αυξηθούν κατά 10% και δεν υπάρχει κανένας παράγων που να δείχνει ότι η τάση αυτή μπορεί να αντιστραφεί» δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass. «Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για το ρωσικό αέριο, που συνεχίζει να αυξάνεται» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο κάθε χρόνου είναι τα «τρίμηνα με την κατανάλωση αιχμής», που σημαίνει ότι οι συνολικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσουν τα 170 δισ. κυβικά μέτρα ως το τέλος του 2016, περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα περισσότερα από τα επίπεδα του 2015.
Μετά την πτώση
Για την Ελλάδα, η μεγάλη άνοδος της κατανάλωσης ρωσικού αερίου που παρατηρείται φέτος έρχεται σε συνέχεια της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης το 2014 και σε λιγότερο βαθμό το 2015, που προήλθε κυρίως από τη δραστική περικοπή της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρισμού από τις μονάδες φυσικού αερίου. Η πτώση αυτή μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα οι συνολικές εισαγωγές της ΔΕΠΑ από τη Gazprom να πέσουν κάτω από τα ελάχιστα όρια απορρόφησης αερίου που προβλέπει η σύμβαση προμήθειας μεταξύ των δύο εταιριών και να ενεργοποιηθεί η ρήτρα take or pay με κατάληξη την επιβολή προστίμου στη ΔΕΠΑ.
Η μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο οφειλόταν σε συνθήκες που επικρατούσαν στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας -ιδιαίτερα το 2014 με τις υψηλές τιμές του αερίου-, σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης ηλεκτρισμού.
Ας σημειωθεί ότι η ηλεκτροπαραγωγή είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στη χώρα μας,
Εν τω μεταξύ χθες, η κρατική εταιρία αερίου της Ουκρανίας, η Naftogas, ανακοίνωσε ότι μειώθηκε η πίεση του αερίου που εισέρχεται στο ουκρανικό σύστημα από τη Ρωσία. Μέσω των αγωγών της Ουκρανίας διακινείται περίπου το 1/2 της ποσότητας του αερίου που η Gazprom εξάγει στην Ευρώπη.και το σύνολο του ρωσικού αερίου προς την Ελλάδα.
Ήδη η Ουκρανία έχει ζητήσει από την ΕΕ να στείλει μία ομάδα εμπερογνωμόνων για να παρακολουθεί τους μετρητικούς σταθμούς στα σημεία εισόδου του ρωσικού αερίου.
Διενέξεις
Οι διενέξεις μεταξύ Ουκρανίας -Ρωσίας για το φυσικό αέριο έχουν οδηγήσει στο παρελθόν μέχρι και σε διακοπή της ροής αερίου προς την Ευρώπη και αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες που η Gazprom επιχειρεί να κατασκευάσει αγαγούς προς την ΕΕ που θα παρακάμπτουν την Ουκρανία.
Μάλιστα χθες το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο Επίπτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μάρος Σέφκοβιτς θα έχει συνομιλίες στη Ρωσία και την Ουκρανία τον επόμενο μήνα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει κίνδυνο διακοπής της προμήθειας ρωσικού αερίου φέτος τον χειμώνα.
(Πηγή: Ημερησία)