Διεθνή συνάντηση στις 5-6 Σεπτεμβρίου, στην πόλη της Βέρνα, διοργανώνει η βουλγαρική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας της για τη δημιουργία κόμβου διανομής φυσικού αερίου. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι ενεργειακών κολοσσών, όπως οι BP, OMV, Gazprom, Socar, RWE, Cheniere Energy και από ελληνικής πλευράς η ΔΕΠΑ

Εκπρόσωποι τουλάχιστον 17 μεγάλων ενεργειακών εταιρειών θα μεταβούν στη Βουλγαρία, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν για την ιδέα δημιουργίας ενός βαλκανικού κόμβου διανομής φυσικού αερίου που προωθεί η βουλγαρική κυβέρνηση και στηρίζει η Κομισιόν.

Η συνάντηση στρογγυλής τραπέζης θα γίνει στην πόλη της Βάρνα, στις 5-6 Σεπτεμβρίου και διοργανώνεται από τη βουλγαρική κυβέρνηση και την Κομισιόν. Σε αυτήν θα παραστούν εκπρόσωποι εταιρειών όπως η BP, η αυστριακή OMV, η Gazprom, η Socar, η γερμανική RWE, η αμερικανική Cheniere Energy και η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. 

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, είχε προτείνει, μετά το «ναυάγιο» του σχεδίου για τον South Stream, η έδρα των εγκαταστάσεων του συγκεκριμένου project να είναι κοντά στην πόλη της Βάρνα, καταδεικνύοντας ότι προτείνει μία διαφορετική ιδέα σε σύγκριση για παράδειγμα με ένα συμβατικό, εικονικό σημείο εμπορίας όπως το ολλανδικό TTF.

Όπως είχε αναφέρει σε συνάντηση που είχε γίνει στη Σόφια τον περασμένο Φεβρουάριο, η προμήθεια του φυσικού αερίου θα γίνεται από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, όπως επίσης τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 

Το κόστος ανάπτυξης του hub, που θα μπορούσε να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο όχι μόνο μέσω αγωγών αλλά και από τερματικούς σταθμούς LNG στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στις 6 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Βάρνα, «έχουν γίνει ήδη βήματα για την εξεύρεση επενδυτών για τον βαλκανικό κόμβο φυσικού αερίου, ένα κέντρο διανομής ΦΑ στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, για την παράδοση προς την Ευρώπη ΦΑ που θα προέρχεται από διάφορες πηγές».

Στο πλαίσιο αυτού του project, ο κ. Μπορίσοφ έχει κάνει λόγο για τη δυνατότητα υλοποίησης μίας πιο μικρής εκδοχής του South Stream, υπονοώντας τον σχεδιαζόμενο υποθαλάσσιο αγωγό Ρωσίας - Βουλγαρίας.

Η ρωσική πλευρά, πάντως, εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτική, στην «αναβίωση» οποιασδήποτε εκδοχής του South Stream.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ.Πούτιν, ερωτηθείς σχετικά κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου, είχε πει ότι η Ρωσία θέλει «ισχυρές νομικές εγγυήσεις», προσθέτοντας ότι αν και η Βουλγαρία θα ήθελε να εξετασθεί εκ νέου το συγκεκριμένο σχέδιο, «οι προθέσεις από μόνες τους δεν επαρκούν».