Η Δημόσια Εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, Cyprus Opportunity, έχει υποβάλει αίτηση για τη λήψη προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε σχέση με τον 3ο Γύρο Χορήγησης Άδειας, για την υπεράκτια εξερεύνηση του Οικοπέδου 8 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου
Η Δημόσια Εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, Cyprus Opportunity, έχει υποβάλει αίτηση για τη λήψη προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε σχέση με τον 3ο Γύρο Χορήγησης Άδειας, για την υπεράκτια εξερεύνηση του Οικοπέδου 8 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της εταιρείας, η διενέργεια του 3ου γύρου σε σχέση με το Οικόπεδο 8, ενόσω εξακολουθεί να εκκρεμεί η πράξη προσφυγής ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, αποτελεί παραβίαση της Διοικητικής Πολιτικής και περιφρόνηση των θεμελιωδών κανόνων συμπεριφοράς του Διοικητικού Δικαίου.

Η Cyprus Opportunity μαζί με την AGREnergyAS, υπέβαλε αίτηση στις 11 Μαΐου 2012, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για τον 2ο Γύρο Χορήγησης Άδειας στα υπεράκτια βαθιά ύδατα του Οικοπέδου 8. Η αίτηση ήταν η μόνη έγκυρη που υποβλήθηκε σχετικά με το Οικόπεδο 8. Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριψε την αίτηση, χρησιμοποιώντας γελοίους ισχυρισμούς, όπως για παράδειγμα τον τρόπο βιβλιοδεσίας της αίτησης. Στις 17 Ιουλίου 2013, η Cyprus Opportunity και η AGREnergyAS, προσέφυγαν από κοινού στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, όμως αυτή η προσφυγή εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Παρ’ όλα αυτά, ανακοίνωση της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου αναφορικά με την οδηγία 94/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους όρους χορήγησης και χρήσης των αδειών αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUOJ) στις 24 Μαρτίου 2016. Με αυτήν την ανακοίνωση, η Δημοκρατία της Κύπρου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις για Άδειες Εξερεύνησης Υδρογονανθράκων και επακόλουθες Άδειες Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων που αφορούν ορισμένες εκτάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου και του Οικοπέδου 8.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Cyprus Opportunity που προαναφέρθηκαν και παραπάνω, η ανακοίνωση της Κυπριακής Κυβέρνησης σε σχέση με το Οικόπεδο 8, ενόσω η Πράξη Προσφυγής εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, αποτελεί παραβίαση της Διοικητικής Πολιτικής και περιφρόνηση των θεμελιωδών κανόνων συμπεριφοράς του Διοικητικού Δικαίου. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου αίτηση για λήψη προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε σχέση με τον 3ο Γύρο Χορήγησης Άδειας για την υπεράκτια εξερεύνηση στο Οικόπεδο 8.

Η εταιρεία Cyprus Opportunity Energy Public Company Limited είναι δημόσια εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2012, με κύριο σκοπό να συμμετάσχει στην εξερεύνηση πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Τον Ιούλιο του 2012, η εταιρεία ήταν η πρώτη από τις εταιρείες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Παράλληλα με την αίτησή της για το Οικόπεδο 8, η εταιρεία κατέχει το 5% επάκτιας άδειας στο Ισραήλ, ενώ είναι η πρώτη κυπριακή δημόσια εταιρεία που απέκτησε άδεια εξερεύνησης πετρελαίου στο Ισραήλ, με ενδεχόμενους πόρους 7-11 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

(από energy.reporter.com.cy)