Ιράν: Θα Αυξήσουμε την Παραγωγή Πετρελαίου Παρά τη Συμφωνία Ρωσίας- Σαουδικής Αραβίας

Ιράν: Θα Αυξήσουμε την Παραγωγή Πετρελαίου Παρά τη Συμφωνία Ρωσίας- Σαουδικής Αραβίας
energia.gr
Πεμ, 8 Σεπτεμβρίου 2016 - 09:25
Το Ιράν ξεκαθάρισε ότι θα αυξήσει την παραγωγή του στα προ των κυρώσεων επίπεδα μέσα στους επόμενους μήνες, αγνοώντας την συμφωνία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου. Ειδικότερα, μιλώντας χτες στο CNBC ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων στην National Iranian Oil Company (NIOC), επεσήμανε ότι η παραγωγή στη χώρα του έχει αγγίξει τα 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Το Ιράν ξεκαθάρισε ότι θα αυξήσει την παραγωγή του στα προ των κυρώσεων επίπεδα μέσα στους επόμενους μήνες, αγνοώντας την συμφωνία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου.

Ειδικότερα, μιλώντας χτες στο CNBC ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων στην National Iranian Oil Company (NIOC), επεσήμανε ότι η παραγωγή στη χώρα του έχει αγγίξει τα 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα και ότι αυτό το νούμερο θα αυξηθεί.

«Ο τρέχων ρυθμός παραγωγής μας είναι ελαφρώς άνω των 3,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα και πριν τις κυρώσεις ήμασταν πάνω από τα τέσσερα εκατομμύρια», υπογράμμισε ο Seyed Mohsen Ghamsari, ο οποίος μιλούσε σήμερα σε συνέδριο του S&P Global Platts για το πετρέλαιο, στη Σιγκαπούρη.

«Και όπως όλοι στην αγορά γνωρίζουν, σύντομα θα εισάγουμε νέο αργό στην αγορά, μέχρι τα τέλη του έτους. (Αυτό σημαίνει αύξηση της παραγωγής) κατά τουλάχιστον 300.000 βαρέλια την ημέρα, οπότε σημαίνει ότι μπορούμε να φτάσουμε την προ-κυρώσεων παραγωγή σε δύο ή τρεις μήνες», πρόσθεσε ο Ghamsari σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο.

Όπως εκτίμησε, πιστεύει ότι η αγορά πετρελαίου θα ισορροπήσει κατά το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους ή το πρώτο του επόμενου.

Τα σχόλια του Ιρανού έρχονται δύο ημέρες αφότου οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής συνεργασίας στην ενέργεια, η οποία θα έχει στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς. Η Σαουδική Αραβία δε βλέπει λόγο για «πάγωμα» παραγωγής, ωστόσο η συμφωνία αυτή θεωρήθηκε «σημαντική», σύμφωνα με τα σχόλια των αναλυτών.

Σε ότι αφορά το πιθανό «πάγωμα», ο Ghamsari υπογράμμισε ότι μια τέτοια απόφαση είναι στο χέρι του υπουργού Πετρελαίου της χώρας του, Bijan Namdar Zangeneh: «Εκείνος πρέπει να αποφασίσει. Αλλά βάσει προηγούμενων ανακοινώσεων, μόλις επιστρέψουμε στα προηγούμενα επίπεδα παραγωγής, θα μπορέσουμε να σκεφτούμε για κάτι τέτοιο και να το συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν κοντά σε αυτό το επίπεδο παραγωγής», κατέληξε.