Αργό: Χαμηλότερους Ρυθμούς στην Αύξηση της Ζήτησης Προβλέπει για το ’17 ο ΙΕΑ

Αργό: Χαμηλότερους Ρυθμούς στην Αύξηση της Ζήτησης Προβλέπει για το ’17 ο ΙΕΑ
energia.gr
Τρι, 13 Σεπτεμβρίου 2016 - 12:49
Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται ακόμη πιο πολύ σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο που δημοσιεύθηκε σήμερα. Για το 2016 ο Οργανισμός προβλέπει αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτω κατά 0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη λόγω μεγαλύτερης του αναμενομένου επιβράδυνσης το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται ακόμη πιο πολύ σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο που δημοσιεύθηκε σήμερα. Για το 2016 ο Οργανισμός προβλέπει αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτω κατά 0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη λόγω μεγαλύτερης του αναμενομένου επιβράδυνσης το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το 2017 η αύξηση στη ζήτηση αναμένεται ακόμη μικρότερη, στα1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω της μακροοικονομικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας, τον Αύγουστο η παγκόσμια παραγωγή αργού σημείωσε πτώση κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω μείωσης στην παραγωγή των χωρών εκτός OPEC. Η παγκόσμια παραγωγή ανήλθε συνολικά στα 96,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, ωστόσο η παραγωγή του OPEC, η οποία άγγιξε σχεδόν επίπεδα – ρεκόρ, αντιστάθμισε σχεδόν τις μεγάλες μειώσεις των χωρών εκτός καρτέλ. Η παραγωγή των χωρών εκτός OPEC αναμένεται να επιστρέψει σε ανοδικούς ρυθμούς το 2017, καθώς προβλέπεται αύξηση κατά 380 χιλ. βαρέλια την ημέρα, ενώ για το τρέχον έτος αναμένεται μείωση κατά 840 χιλ. βαρέλια την ημέρα.

 

Η παραγωγή αργού των χωρών του OPEC έφτασε στα 33, 47 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, σε επίπεδα σχεδόν πρωτοφανή, καθώς οι χώρες της Μέσης Ανατολής άνοιξαν τελείως τις στρόφιγγες, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση. Το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών ενώ και το Ιράκ αύξησε τη δική του παραγωγή. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας έφτασε, επίσης, σχεδόν σε επίπεδα- ρεκόρ, ενώ το Ιράν επανέκαμψε στα επίπεδα προ κυρώσεων. Η συνολική παραγωγή αργού στις χώρες του OPEC ήταν αυξημένη κατά 930 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι, όπως σημειώνει ο ΙΕΑ.

 

Αναφορικά με τον κλάδο της διύλισης, οι αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης αναμένεται να διαρκέσουν καθώς αναθεωρούνται καθοδικά οι εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του ’16. Οι διυλιστικές ροές το 2016 αναμένεται να αυξηθούν με τον μικρότερο ρυθμό εδώ και μία δεκαετία.

 

Επίσης, η νέα έκθεση του ΙΕΑ σημειώνει ότι τα συνολικά βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 32,5 εκατ. βαρέλια τον Ιούλιο, φτάνοντας σε νέο ρεκόρ, στα 3.111 εκατ. βαρέλια. Οι διυλιστικές δραστηριότητες άγγιξαν θερινό υψηλό, καθώς τα αποθέματα αργού παρέμειναν σταθερά μέχρι που μια καταιγίδα που σημειώθηκε στις ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου προκάλεσε μείωση σε αυτά.

 

Τέλος, οι τιμές του αργού σημείωσαν αλματώδη άνοδο στις αρχές Αυγούστου, ανεβαίνοντας, από το χαμηλό τετραμήνου των 42 δολ. το βαρέλι σε πάνω από 50 δολ. το βαρέλι (έστω προς στιγμήν), λόγω εποχικής αύξησης το καλοκαίρι, και η οποία, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αναμένεται να οδηγήσει στην πρώτη τριμηνιαία μείωση αποθεμάτων αργού εδώ και δύο χρόνια. Κατά την ώρα σύνταξης της μελέτης, το, Brent είχε πέσει στα 48,45 δολ. το βαρέλι ενώ το WTI ανερχόταν στα 46,35 δολ. το βαρέλι.