Ιράν: Τις Πρώτες Προτάσεις για Νέου Τύπου Συμβόλαια Υδρογονανθράκων Υπέβαλαν Ξένες Εταιρείες

Ιράν: Τις Πρώτες Προτάσεις για Νέου Τύπου Συμβόλαια Υδρογονανθράκων  Υπέβαλαν Ξένες Εταιρείες
energia.gr
Πεμ, 6 Οκτωβρίου 2016 - 11:19
Το Ιράν έχει λάβει το πρώτο «κύμα» προτάσεων από μεγάλες διεθνείς εταιρείες ενέργειας ώστε να αναπτυχθούν προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα σύμφωνα με το νέο μοντέλο της σύμβασης πετρελαίου που εισήγαγε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC)

Το Ιράν έχει λάβει το πρώτο «κύμα» προτάσεων από μεγάλες διεθνείς εταιρείες ενέργειας ώστε να αναπτυχθούν προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα σύμφωνα με το νέο μοντέλο της σύμβασης πετρελαίου που εισήγαγε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NIOC, ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες ενέργειας, ανάμεσα στις οποίες η Lukoil, η Shell, η Eni, η OMV, η CNCP, η Sinopec και η Pertamina, υπέβαλαν τις προτάσεις τους στο Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν για την ανάπτυξη 15 πρότζεκτ που αφορούν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η χώρα κατέχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο και διατηρεί τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Στο Ιράν υπάρχουν περίπου 150 κοιτάσματα υδρογονανθράκων που περιέχουν περίπου 300 πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το νέο μοντέλο συμβολαίων του Ιράν, το οποίο εγκρίθηκε από το ιρανικό υπουργικό συμβούλιο τον Αύγουστο και ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, ενθαρρύνει τη συμμετοχή των διεθνών εταιρειών πετρελαίου για να καλύψει τα κενά στην τοπική αγορά του Ιράν.

Οι νέες συμβάσεις πετρελαίου θα αντικαταστήσουν το παλιό μοντέλο εξαγοράς, ενώ προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το νέο μοντέλο επινοήθηκε για να ενθαρρυνθεί τη συμμετοχή από διεθνείς εταιρείες πετρελαίου (IOCs) ώστε να καλύψει τα κενά στην τοπική ιρανική αγορά και να αποκτήσουν εξελιγμένες μορφές τεχνολογίας για τη βελτίωση και διατήρηση της ανάκαμψης σε υπάρχοντα πεδία, γεωτρήσεις και συναφείς υπηρεσίες.