Το Ιράκ Απειλή για τη Συμφωνία του ΟΠΕΚ για «Πάγωμα» της Παραγωγής Πετρελαίου

Το Ιράκ Απειλή για τη Συμφωνία του ΟΠΕΚ για «Πάγωμα» της Παραγωγής Πετρελαίου
energia.gr
Παρ, 7 Οκτωβρίου 2016 - 13:00
Μέχρι πρόσφατα, το Ιράν ήταν που θεωρούνταν το «μαύρο πρόβατο» του ΟΠΕΚ, έχοντας στο παρελθόν απορρίψει σχέδια για μείωση ή «πάγωμα» της παραγωγής. Ωστόσο, τώρα είναι το Ιράκ που μοιάζει όλο και περισσότερο με τον «αντιφρονούντα» του Οργανισμού, όπως μεταδίδει το CNBC
Μέχρι πρόσφατα, το Ιράν ήταν που θεωρούνταν το «μαύρο πρόβατο» του ΟΠΕΚ, έχοντας στο παρελθόν απορρίψει σχέδια για μείωση ή «πάγωμα» της παραγωγής. Ωστόσο, τώρα είναι το Ιράκ που μοιάζει όλο και περισσότερο με τον «αντιφρονούντα» του Οργανισμού, όπως μεταδίδει το CNBC.

Την Τετάρτη, το Reuters μετέδωσε ότι η χώρα –η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός του καρτέλ- προσκάλεσε μια πληθώρα επηρεαστικών οργανισμών και ομίλων media στα τέλη του Οκτώβρη, προκειμένου να αξιολογήσουν τα επίπεδα της παραγωγής πετρελαίου.

Η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο διαπληκτισμών μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ σχετικά με τον νέο καταμερισμό της παραγωγής, αφότου το καρτέλ συμφώνησε να την μειώσει κάπου ανάμεσα σε 32,5 και 33 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Όπως αναφέρει το διεθνές δίκτυο, οι εντάσεις στους κόλπους του ΟΠΕΚ παραδοσιακά περιβάλλονται από την αντιπαλότητα Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, με αποτέλεσμα η συμφωνία του περασμένου μήνα να χαιρετιστεί από τις αγορές. Ωστόσο, η προφανής δυσφορία του Ιράκ για την συμφωνία θα μπορούσε να την αναχαιτίσει.

Πηγές μέσα από τον Οργανισμό ανέφεραν στο Reuters ότι στο περιθώριο της συνάντησης στην Αλγερία, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Jabar Ali al-Luaibi, δεν ήταν ικανοποιημένος με την ιδέα τηςεπαναπαγίωσης ενός πλαφόν στην παραγωγή του καρτέλ.

Ο υπουργός εξέφρασε, επίσης, και δημόσια τις αμφιβολίες του σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚ για να εκτιμήσει τα μεγέθη της παραγωγής των μελών του, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός υποεκτιμά το μέγεθος της παραγωγής του Ιράκ.

Τον περασμένο μήνα, το Ιράκ γνωστοποίησε ότι τον Αύγουστο παρήγαγε 4,638 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όμως άλλες πηγές που επικαλείται η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ τοποθετούν τον αριθμό αυτό χαμηλότερα, στα4,354 εκατ. βαρέλια την ημέρα.