Νέα επένδυση ύψους 50 εκατ. δολαρίων στο «οικόπεδο» του Πρίνου βάζει μπροστά η Energean Oil & Gas, ετοιμάζοντας αυτήν τη φορά να ρίξει γεωτρύπανο στο κοίτασμα Εψιλον, όπου υπάρχουν διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου 15 εκατ. βαρελιών

Νέα επένδυση ύψους 50 εκατ. δολαρίων στο «οικόπεδο» του Πρίνου βάζει μπροστά η Energean Oil & Gas, ετοιμάζοντας αυτήν τη φορά να ρίξει γεωτρύπανο στο κοίτασμα Εψιλον, όπου υπάρχουν διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου 15 εκατ. βαρελιών.

Η μοναδική ελληνική εταιρεία που κάνει εξορύξεις και παράγει πετρέλαιο στη χώρα μας εκμεταλλευόμενη την παραχώρηση ξεκίνησε τις διαδικασίες για την κατασκευή και εγκατάσταση εξέδρας στο πεδίο Εψιλον που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα δυτικά του κοιτάσματος «Πρίνος».


Στο συγκρότημα του Πρίνου, πρώτη φορά από το 1977, θα στηθεί μια νέα εξέδρα από την Energean, τη μοναδική ελληνική εταιρεία που κάνει εξορύξεις και παράγει πετρέλαιο στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η Energean Oil & Gas έχει ζητήσει προσφορές με διαγωνισμό από ξένες και ελληνικές εταιρείες. Η εξέδρα Lamda, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών κατασκευής της, της διασύνδεσής της με αγωγούς, είναι μια επένδυση αξίας 50 εκατ. δολαρίων και εντάσσεται στο συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύψους 200 εκατ. δολαρίων που είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί έως το 2018.

Το κοίτασμα Εψιλον ανακαλύφθηκε το 2001 και επιβεβαιώθηκε το 2002. Το 2010 είχε γίνει η πρώτη γεώτρηση από την εταιρεία και τότε ήταν η μεγαλύτερη σε μήκος στη Μεσόγειο. Είχε γίνει οριζόντια γεώτρηση έκτασης 5.300 χλμ. από την εξέδρα Α του Πρίνου και το κοίτασμα Εψιλον είχε δώσει 320.000 βαρέλια. Η εξόρυξη διεκόπη τότε για τεχνικούς λόγους.

Το συγκεκριμένο πηγάδι διαθέτει βεβαιωμένα αποθέματα 15 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο και αντιστοιχεί στον μισό Πρίνο, ο οποίος κρύβει συνολικά (μαζί με το ομώνυμο κοίτασμα και τον Βόρειο Πρίνο) 30 εκατ. βαρέλια.

Τώρα η νέα προσπάθεια της εταιρείας, που στήνει ξανά εξέδρα στον ελληνικό χώρο μετά το 1977, θα είναι η κάθετη γεώτρηση.

Η Lamda θα έχει κατασκευαστεί σε έναν χρόνο από σήμερα, όπως αναφέρουν πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», ώστε στο τέλος του 2017 με αρχές του 2018 να γίνει η πρώτη γεώτρηση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Στελέχη της εταιρείας κάνουν λόγο για «νέα εποχή» στον Πρίνο, καθώς το συγκεκριμένο κοίτασμα αναμένεται να αυξήσει τη συνολική παραγωγή της παραχώρησης και να δώσει μεγάλη ανάπτυξη στο μοναδικό ενεργό κοίτασμα της χώρας αλλά και να το κρατήσει ζωντανό.

Υπερδιπλάσιες
Την ίδια στιγμή, η Energean Oil & Gas ολοκλήρωσε την τέταρτη γεώτρηση στο κοίτασμα του Πρίνου. Συνολικά σε όλο το «οικόπεδο» έχει προγραμματίσει 15, στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος 2016-2018. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν στην παραγωγή οι ποσότητες της τελευταίας εξόρυξης. Σήμερα ο Πρίνος μαζί με τις προηγούμενες τρεις γεωτρήσεις παράγει περίπου 4.500 βαρέλια ημερησίως, έχοντας υπερδιπλασιάσει τις αξιοποιήσιμες ποσότητες.

Η παραχώρηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, μπορεί να δώσει, έχοντας ολοκληρώσει το επενδυτικό πρόγραμμα των 200 εκατ. δολαρίων, περί τα 10.000 βαρέλια ημερησίως.

Ο επόμενος προγραμματισμός της εταιρείας είναι μέσα στον μήνα να ακολουθήσει στο πηγάδι του Πρίνου και πέμπτη γεώτρηση και στη συνέχεια άλλες δύο, ενώ μία ακόμη θα πραγματοποιηθεί στον Βόρειο Πρίνο.

Σταδιακά και φτάνοντας στο τρίτο τρίμηνο του 2017 και αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες και αδειοδοτήσεις για την εξέδρα Lamda, η εταιρεία θα ξεκινήσει μια εντυπωσιακή «μετακόμιση» αλλά σε κοντινή απόσταση. Για 4 χλμ. από τον Πρίνο έως το Εψιλον θα φορτωθεί σε ειδικό πλοίο ο εξοπλισμός και το γεωτρύπανο «Energean Force», το οποίο θα τοποθετηθεί στην εξέδρα Lamda.

Ετσι θα πιάσει δουλειά στο Εψιλον κάνοντας συνολικά επτά γεωτρήσεις.

Τον περασμένο Μάιο, η Energean Oil & Gas υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του συγκεκριμένου οργανισμού για το επενδυτικό πρόγραμμά της.

Η δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατ. δολαρίων αφορά στην υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος ύψους 200 εκατ. δολαρίων που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη των πετρελαϊκών πεδίων του Πρίνου και Εψιλον στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας, καθώς και για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης. Αξίζει να τονιστεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων από τη δεκαετία του '80, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνει 15 παραγωγικές γεωτρήσεις καθώς και την εγκατάσταση μιας νέας υπεράκτιας εξέδρας (Lamda) στο υφιστάμενο συγκρότημα του Πρίνου.

(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 09/10/2016)