Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο, με την παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ να αυξάνεται σχεδόν κατά 0,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω ανόδου στην παραγωγή της Ρωσίας και του Καζακστάν, ενώ αυτή του ΟΠΕΚ έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών. Αυτά σημειώνει ο ΙΕΑ στην τελευταία του μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο, με την παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ να αυξάνεται σχεδόν κατά 0,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω ανόδου στην παραγωγή της Ρωσίας και του Καζακστάν, ενώ αυτή του ΟΠΕΚ έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών. Αυτά σημειώνει ο ΙΕΑ στην τελευταία του μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

 

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με την έκθεση, έφτασε τα 97,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα αυξημένη κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πριν ένα χρόνο λόγω της ισχυρής αύξησης στην παραγωγή του ΟΠΕΚ. Η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, να μειωθεί κατά 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016, πριν ανακάμψει κατά 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017.

Αναφορικά με τον ΟΠΕΚ, η έκθεση σημειώνει ότι η παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 160 χιλ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας το Σεπτέμβριο τα επίπεδα-ρεκόρ των 33,64 εκατ. βαρελιών την ημέρα, καθώς το Ιράκ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο άντλησης στην ιστορία, ενώ και στη Λιβύη ξανάνοιξαν τα εξαγωγικά λιμάνια. Η προσφορά αργού από το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ήταν αυξημένη κατά 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2015, λόγω της μεγάλης παραγωγής στη Μέση Ανατολή. Επίσης, ο ΙΕΑ σημειώνει ότι ο ΟΠΕΚ συμφώνησε, στην άτυπη σύνοδο στο Αλγέρι, στα τέλη Σεπτεμβρίου, να μειώσει τα επίπεδα παραγωγής μεταξύ 32,5 και των 33 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ενώ οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στα τέλη Νοεμβρίου, στη Βιέννη.

 

Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα φέτος, με μια παρόμοια αύξηση να αναμένεται το 2017. Η αύξηση της ζήτησης συνεχίζει να επιβραδύνεται, πέφτοντας από το υψηλό πενταετίας το τρίτο τρίμηνο του ’15 σε χαμηλό τεσσάρων ετών το τρίτο τρίμηνο του ’16 λόγω της μηδενικής ανάπτυξη στις χώρες του ΟΟΣΑ και της αισθητής επιβράδυνσης στην Κίνα. Η πιθανότητα για ψυχρότερες καιρικές συνθήκες θα πρέπει να προκαλέσει κάποια ανάκαμψη της ζήτησης στο τελευταίο τρίμηνο του ’16.

Ο ΙΕΑ σημειώνει, επίσης, ότι τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά από το Μάρτιο, κατά 10 εκατ. βαρέλια στα 3.092 εκατ. βαρέλια τον Αύγουστο λόγω αυξημένης, σε σχέση με τη συνήθη εποχιακή τάση, μείωση των αποθεμάτων αργού. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το Σεπτέμβριο δείχνουν τα αποθέματα αργού να μειώνονται στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

 

Υπό το βάρος των εργασιών συντήρησης του φθινοπώρου, η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή του τέταρτου τριμήνου του 2016 αναμένεται να μειωθεί εποχικά κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά ακριβώς 70 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση. Η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή, όπως εκτιμά ο ΙΕΑ, το 2016 αναμένεται να αυξηθεί σε ετήσιο επίπεδο κατά μόλις 220 χιλ. βαρέλια ημερησίως, το χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με εξαίρεση την τελευταία οικονομική ύφεση.

Τέλος, οι τιμές του αργού αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο, καθώς η εξισορρόπηση της αγοράς συνεχίστηκε και αναμένεται μια περικοπή της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Κατά τη στιγμή της συγγραφής της έκθεσης του ΙΕΑ, η τιμή του Brent, σύμφωνα με το ICE, διαπραγματευόταν στα $ 53,05 / βαρέλι ενώ το WTI, σύμφωνα με το NYMEX, στα $ 51,15 / βαρέλι.