Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, απέρριψε τις ανησυχίες ότι η Ρωσία θα εκτροχιάσει το σχέδιο για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, δηλώνοντας πως η χώρα ήταν πολύ δραστήρια στην σταθεροποίηση της πετρελαϊκής αγοράς

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, απέρριψε τις ανησυχίες ότι η Ρωσία θα εκτροχιάσει το σχέδιο για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, δηλώνοντας πως η χώρα ήταν πολύ δραστήρια στην σταθεροποίηση της πετρελαϊκής αγοράς.

Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου «Oil & Money» στο Λονδίνο, ο επικεφαλής του Οργανισμού δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για το πώς θα μειωθεί η πετρελαϊκή παραγωγή.

«Η Ρωσία είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης. Και η Ρωσία υπήρξε πολύ δραστήρια για την οικοδόμηση αυτής της συναίνεσης (για τον περιορισμό της παραγωγής). Έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο από την Ντόχα, μετά την Ντόχα, πριν από το Αλγέρι και στο Αλγέρι», τόνισε ο Barkindo.

Πρόσθεσε ακόμη πως «ακούσαμε τον Ρώσο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, να κάνει μια πολύ σταθερή δέσμευση της συμβολής τους στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η ισορροπία της αγοράς».

Ο κ. Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως ήταν έτοιμος να συμμαχήσει με τον ΟΠΕΚ για τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής, αλλά ο CEO της Rosneft αργότερα δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει μια συμφωνία. Σημειώνεται πως η Rosneft αντιπροσωπεύει το 40% της πετρελαϊκής παραγωγής της Ρωσίας.

Οι εσωτερικές διαφωνίες δημιουργούν αμφιβολίες για το εάν έχει θετικά αποτελέσματα το σχέδιο του ΟΠΕΚ για σταθεροποίηση της πετρελαϊκής αγοράς.

«Δεν προκύπτει ζήτημα  να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μαζί με τα κράτη-μέλη μας μετά από το Αλγέρι. Έχουν εγκρίνει την απόφαση στο Αλγέρι. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία στέλνει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο σε μια υψηλού επιπέδου επιτροπή στις 29 αυτού του μήνα» είπε ο γγ του ΟΠΕΚ.