Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη Μηνιαία Ανάλυση Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας η άνοδος αποδίδεται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και στο κόστος παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου
Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη Μηνιαία Ανάλυση Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας η άνοδος αποδίδεται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και στο κόστος παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου.

Οπως επισημαίνει ο κ. Γιώργος Οικονόμου, αναλυτής της WATT AND VOLT S.A., ο Οκτώβριος ήταν ένας μήνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος) να διαμορφώνεται στα 43,17 €/MWh και παράλληλη μείωση της μέσης ωριαίας ζήτησης κατά 5,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο που η τιμή ήταν στα 39,94 €/MWh.
Στην αύξηση της Οριακής Τιμής συνέβαλαν οι παρακάτω βασικοί παράγοντες:

  • Με το ξεκίνημα του τελευταίου τριμήνου οι μονάδες φυσικού αερίου αναπροσάρμοσαν τις τιμές τους σύμφωνα με τη μεταβολή της τιμής του πετρελαίου το τελευταίο εξάμηνο. Δεδομένου ότι το εξάμηνο Απρίλιος '16 - Σεπτέμβριος '16 η τιμή του πετρελαίου ήταν κατά μέσον όρο στα 45,15 $/βαρέλι ενώ το εξάμηνο Ιανουάριος '16 - Ιούνιος '16 ήταν στα 39,55 $/βαρέλι, δηλαδή αύξηση 14,2%, οι μονάδες φυσικού αερίου αύξησαν με τη σειρά τους τις τιμές τους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο όπως φαίνεται και παρακάτω:

ΛΑΥΡΙΟ 4:                          +11,9%
ΚΟΜΟΤΗΝΗ:                    +13%
ΗΡΩΝ:                                +4,0%
ELPEDISON THISVI:       +4,6%
PROTERGIA:                    +7,8%
KORINTHOS POWER:   +7,8%

  • H εφαρμογή της μεθοδολογίας υπολογισμού μεταβλητού κόστους των υδροηλεκτρικών μονάδων. Από την 1η Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού του μεταβλητού κόστους των υδροηλεκτρικών μονάδων λόγω του οποίου μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% η υποχρεωτική εγχεόμενη ποσότητα ενέργειας παραγόμενη από υδροηλεκτρικές μονάδες. Πιο αναλυτικά, προτού τεθεί σε εφαρμογή η νέα μεθοδολογία, η ποσότητα ενέργειας που εγχεόταν στο σύστημα από τις Υ/Η μονάδες με τιμή 0 €/MWh ήταν περίπου 10-12 GWh/ημέρα. Από την 1η Οκτωβρίου η ποσότητα αυτή μειώθηκε στις 2-3 GWh/ημέρα και η υπόλοιπη απαιτούμενη ποσότητα εγχέεται πλέον με τιμή μεγαλύτερη των 0 €/MWh ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος πιέζοντας την τιμή προς τα επάνω.

  • Τέλος, τον Οκτώβριο σημειώθηκε σημαντική μείωση στις καθαρές εισαγωγές. Οι υψηλές τιμές στα βόρεια σύνορα και στην Ιταλία - η τιμή της έκλεισε στα 46,6 €/MWh - αύξησαν κατά πολύ τις εξαγωγές σε σχέση με τον Σεπτέμβριο μειώνοντας κατά 52% την καθαρή ποσότητα που εισήχθη στο σύστημα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι απαιτήσεις του και να οδηγήσουν την ΟΤΣ σε ψηλότερα επίπεδα.

Γενικότερα, οι λιγνιτικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών του συστήματος ορίζοντας το 78% των ωρών όλου του μήνα. Ολοι οι παραπάνω παράγοντες φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ΟΤΣ και τον επόμενο μήνα οδηγώντας την σε ακόμη υψηλότερες τιμές.

Οι παίκτες στην αγορά ενέργειας

Σημειώνεται ότι στην πρώτη δημοπρασία του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) για το άνοιγμα της αγοράς, που έγινε προ εβδομάδος, απορροφήθηκαν 460 MWh/h ή συνολικά 4.029.600 MWh που διατέθηκαν σε 11 εταιρείες σε τιμές που διαμορφώθηκαν από τα 37,37 ευρώ/MWh (τιμή εκκίνησης) έως 37,5 ευρώ/MWh.
Σημειώνεται ότι οι δώδεκα εταιρείες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής και έδωσαν το παρών στη δημοπρασία είναι οι εξής:

Elpedison
Greek Environmental & Energy Network-GREEN
Interbeton
Novaera Energy
NRG Trading House
Protergia
Protergia Θερμοηλεκτρική
Volterra
Watt and Volt
Βιενέρ
ΕΛΤΑ
Ηρων

Πλέον, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι παίκτες της αγοράς αναμένεται με βάση και τις τιμές που εξασφάλισαν να διαμορφώσουν την εμπορική τους πολιτική, προσβλέποντας στην ενίσχυση των μεριδίων τους και στην προσέλκυση πελατών από ακόμη ευρύτερο φάσμα κατηγοριών.

(από tovima.gr)