Αίγυπτος: Κατηγορεί την Σαουδική Αραβία για Παραβίαση της Συμφωνίας Παροχής Πετρελαίου

Αίγυπτος:  Κατηγορεί την Σαουδική Αραβία για Παραβίαση της Συμφωνίας Παροχής Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 8 Νοεμβρίου 2016 - 08:44
H σαουδαραβική κρατική πετρελαϊκή επιχείρηση Aramco παραβιάζει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο. Αυτό καταγγέλλει ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Ταρέκ ελ-Μόλα. Ειδικότερα, η συμφωνία προέβλεπε την παροχή πετρελαίου και πετρελαιοειδών και, όπως δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός στο περιθώριο ενός ενεργειακού συνεδρίου που διεξάγεται στο Αμπού Ντάμπι, η Aramco έχει να παραδώσει στη χώρα του πετρέλαιο από τον Απρίλιο

H σαουδαραβική κρατική πετρελαϊκή επιχείρηση Aramco παραβιάζει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο. Αυτό καταγγέλλει ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Ταρέκ ελ-Μόλα.

Ειδικότερα, η συμφωνία προέβλεπε την παροχή πετρελαίου και πετρελαιοειδών και, όπως δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός στο περιθώριο ενός ενεργειακού συνεδρίου που διεξάγεται στο Αμπού Ντάμπι, η Aramco έχει να παραδώσει στη χώρα του πετρέλαιο από τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αίγυπτο του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ τον περασμένο Απρίλιο, οι δυο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ύψους 23 εκατ. δολαρίων που προέβλεπε την παροχή 700 χιλ. τόνων πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία στην Αίγυπτο, σε διάστημα πέντε ετών.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ήδη αναζητά εναλλακτικούς παρόχους για να αποτρέψει το ξέσπασμα πετρελαϊκής κρίσης στη χώρα και σε αυτά τα πλαίσια υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Ιράκ, σύμφωνα με το οποίο θα συσταθεί μια κοινή επενδυτική εταιρεία που θα δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα, και συγκεκριμένα τόσο στην upstream όσο και στη downstream πετρελαϊκή βιομηχανία.

Το μνημόνιο προβλέπει εισαγωγές στην Αίγυπτο αργού πετρελαίου από την ιρακινή πόλη Βασόρα, το οποίο θα διυλίζεται στην Αίγυπτο.

Η Saudi Aramco, χωρίς να έχει ακόμα ανακοινώσει τους λόγους για τους οποίους διέκοψε την εκτέλεσε της συμφωνίας, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την παροχή στην Αίγυπτο.