Το πολικό ψύχος δεν εμποδίζει την συνέχιση της διαμαρτυρίας στην Βόρεια Ντακότα κατά της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου.
Με το πρόσχημα της προστασίας από το κρύο ο κυβερνήτης της πολιτείας έδωσε εντολή να εκκενωθεί η περιοχή.
Οι περίπου 5.000 Ινδιάνοι Σιού, που ζουν μέσα σε σκηνές, είναι αποφασισμένοι όμως να παραμείνουν παρά το ότι η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους -14° Κελσίου.
Κανείς δεν πτοείται από τις καιρικές συνθήκες, πολλώ δε μάλλον από τις απειλές, με όποιον τρόπο κι αν εκδηλώνονται, κάτι που συναρπάζει κι εμπνέει όσους ήρθαν να συνδράμουν στον αγώνα τους.
«Τα πάντα είναι περισσότερη δουλειά κι ο ένας έχει συνεχώς έχουν στο νου του τον άλλον. Αλλά κανείς δεν μετακινείται κάτι, που βρίσκω πραγματικά όμορφο», αναφέρει η Λορέτα Ρέντινγκ, από το Πλέισβιλ, στην Καλιφόρνια.
Τα 1.885 χιλιόμετρα του αγωγού είναι για να συνδέσουν την Βόρεια Ντακότα με το Ιλινόις για την μεταφορά 470 χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου σε καθημερινή βάση.
Σχεδόν ολόκληρο το έργο έχει ολοκληρωθεί εκτός από το κομμάτι, στον ποταμό Μιζούρι, όπου κατοικούν οι αυτόχθονες Σιού.
Στις αρχές Νοεμβρίου η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στην εταιρία να περάσει τον αγωγό μέσα από το ποτάμι, ανατρέποντας την απόφαση του Σώματος Μηχανικού του Στρατού, στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη έκταση.
Η Energy Transfer, η Τεξανή ιδιοκτήτρια εταιρία του αγωγού εμμένει να υποστηρίζει ότι έχουν προβλεφθεί όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες.
«Είμαστε απλά μία εταιρία, που κατασκευάζει υποδομές, υπό νόμιμο καθεστώς και πράττοντας όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Θα κατασκευάσουμε έναν ασφαλή αγωγό, που θα διαπεράσει τον ποταμό από αυτήν την περιοχή», τονίζει ο Κέλσι Γουόρεν, Διευθύνων Σύμβουλος της Energy Transfer.
Για τους Ινδιάνους Σιού ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι πάντα πιθανός και δεν μπορεί να αποκλειστεί με κανέναν τρόπο. Μία διαρροή θα μολύνει τα νερά του ποταμού, το οποίο είναι πόσιμο ενώ συνδέεται και με τις παραδόσεις τους.
«Είναι ιερό για εμάς διότι αυτή είναι η γη μας κι εδώ ζούσαν οι πρόγονοί μας. Στα σημεία απ’ όπου είναι να περάσει ο αγωγός έχουν θαφτεί οι πρόγονοί μας κι αυτά είναι ιερά χώματα. Δεν είναι δυνατόν να περάσει από εκεί», αναφέρει η Γουινόνα, που ανήκει στην φυλή των Σιου και είναι επικεφαλής μαγείρισσα στην παραδοσιακή κουζίνα Λακότα.
Με χορούς και τραγούδια προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό. Αλλά είναι έτοιμοι να κτυπήσουν και τα τύμπανα του πολέμου αν χρειαστεί. Εξ’ άλλου έχουν την στήριξη άλλων 200 φυλών από όλην την Αμερική, κάτι που συνιστά το μεγαλύτερο ενωτικό κάλεσμα εδώ και έναν αιώνα.