Όπως επισημαίνουν, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά την έναρξη του 2025, παραμένουν διπλάσιες σε σχέση με αυτές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, κάτι, που, όπως εξηγούν, εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα της περιοχής εν μέσω της συνεχιζόμενης πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής και των βιομηχανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη σε κατάστασης αποδυνάμωσης.
Μάλιστα, επικαλούνται τις πρόσφατες επιστολές-παρεμβάσεις προς την Πρόεδρο της Κομισιόν τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού όσο και του απερχόμενου Γερμανού πρωθυπουργού.
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν τις προσωρινές και μόνιμες διακοπές λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής αυτοκινήτων, χαρτιού και σιδηρούχων μετάλλων, που έχουν παρατηρηθεί, ιδίως σε φτωχές περιοχές της Βουλγαρίας.
Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της ACCER, Wolfgang Indenhuck, της BFIEC, Konstantin Stamenov και της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνη Κοντολέων,
Αναλυτικά η επιστολή:
«Το περασμένο έτος επιφύλασσε πολλές προκλήσεις για τη βιομηχανία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω των χρόνια υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι προκλήσεις έχουν παρουσιαστεί συστηματικά στη DG ENERGY και τη DG COMP της Κομισιόν από τις ενώσεις μας σε μια σειρά επιστολών.
Η Νέα Χρονιά ξεκινά με τον ίδιο τρόπο που τελείωσε η προηγούμενη – με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διπλάσιες από αυτές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα της περιοχής εν μέσω της συνεχιζόμενης πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής και των βιομηχανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη σε κατάστασης αποδυνάμωσης. Στη Βουλγαρία έχουν ήδη παρατηρηθεί προσωρινές και μόνιμες διακοπές λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής αυτοκινήτων, χαρτιού και σιδηρούχων μετάλλων, και οι οποίες είχαν σημαντική σημασία για τις γεωγραφικές τους περιοχές. Μερικές από αυτές βρίσκονταν στην εξαιρετικά φτωχή περιοχή της Βορειοδυτικής Βουλγαρίας. Πολλές άλλες μεγάλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας ολοκλήρωσαν το 2024 με απώλειες και φθίνουσες παραγγελίες παραγωγής.
Αν και η έκθεση Ντράγκι έκρουσε όλους τους κώδωνες κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ, οι θεμελιώδεις λόγοι για την απώλειά της δεν έχουν αντιμετωπιστεί: κατακερματισμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς διασύνδεσης, χρονικά σπάνια μακροπρόθεσμη τροφοδοσία για βιομηχανίες έντασης ηλεκτρισμού, αυξημένος κίνδυνος διαρροής άνθρακα λόγω του ότι η περιοχή βρίσκεται μακριά από τα σύνορα της υπόλοιπης ΕΕ κλπ. Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν αναλυθεί σε προηγούμενες επιστολές μας.
Πρόσφατα, αρχηγοί κυβερνήσεων απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτώντας στην ανάληψη μέτρων με στόχο την απαλλαγή της βιομηχανίας από το βάρος των υψηλών τιμών της ενέργειας. Ο καγκελάριος Σολτς απευθύνθηκε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιμένοντας ότι τα μέσα αντιστάθμισης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας (έμμεση αντιστάθμιση κόστους και ελάφρυνση των τελών δικτύου) πρέπει να διατηρηθούν τουλάχιστον έως το 2030. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε, επίσης, στην κ. φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας τα προβλήματα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη για επείγουσες ενέργειες. Γι' αυτό συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, το Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (Temporary Crisis and Transition Framework - TCTF ) πρέπει να επεκταθεί προκειμένου να υποστηριχθεί η βιομηχανία της Ανατολικής Ευρώπης και της ΕΕ στο σύνολό της, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025 με δυνατότητα παράτασης εάν χρειαστεί».