Καθώς πετρελαιοπαραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν από κοινού την παραγωγή το Σάββατο, ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας δήλωσε πως υπάρχουν ισχυρά κίνητρα ώστε όλοι να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα

Καθώς πετρελαιοπαραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν από κοινού την παραγωγή το Σάββατο, ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας δήλωσε πως υπάρχουν ισχυρά κίνητρα ώστε όλοι να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.

«Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία είναι διαφορετική (…) αυτή τη φορά υπάρχει μια μεγάλη γενική συναίνεση. Όλοι υποφέρουν, όλοι κατανοούν ότι πρέπει να το κάνουν αυτό», τόνισε ο Emmanuel Ibe Kachikwu μιλώντας σήμερα στο CNBC.

«Τόσο οι ομάδες του ΟΠΕΚ όσο και εκείνες εκτός του ΟΠΕΚ, κατανοούν πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι πιστές στη συμφωνία γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει, επομένως θεωρώ πως η άμεση ανάγκη και το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η οικονομία, είναι αρκετό κίνητρο ώστε όλοι να ευθυγραμμιστούν αυτή τη φορά», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Kachikwu στοχεύει σε μια τιμή για το πετρέλαιο περίπου στα 60 δολάρια το βαρέλι, αλλά υπογράμμισε ότι ο ΟΠΕΚ ίσως χρειαστεί να αναλάβει περαιτέρω δράση για να εξισορροπήσει την αγορά το επόμενο καλοκαίρι.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή του momentum, (η συμφωνία που κλείσαμε) στη Βιέννη δεν είναι κάτι έκτακτο. Σε έξι μήνες, όταν (αυτή η συμφωνία) θα έχει προγραμματιστεί να αξιολογηθεί, αν αισθανόμαστε πως η αγορά δεν έχει εξισορροπηθεί αρκετά, περισσότερες μειώσεις μπορεί να έρθουν», κατέληξε.